Gyorsan bővül az új gigabites hálózat

Hárommilliónál is több végponton érhető már el a rendkívül gyors internet – írja az Origo.hu.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 16. 14:20
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elhúzódó pandémia ellenére az eredetileg tervezett intenzitással folytatódott tavaly a Magyar Telekom vezetékes hálózat fejlesztése, egy év alatt 401 ezer új elérési pontot fedett le gigabitképes optikával a szolgáltató. Ez az éves fejlesztési volumen a Magyar Telekom számára rekord, emellett nemcsak hazánkban egyedülálló, de a Deutsche Telekom Csoporton belül is kiemelkedő teljesítményt képvisel – derül ki a cikkből.

A korábbi évekhez hasonlóan most is egyaránt voltak (nagy)városi és kistelepülési helyszínei a korszerű, időtálló, optikai technológiával megvalósuló fejlesztéseknek. A településnagyság alapján a két szélsőértéket figyelembe véve kiemelhető, hogy Budapesten és megyeszékhelyeken 156 ezer, (5000 háztartás alatti) kistelepüléseken pedig 169 ezer új optikai elérési pont létesült. Fontos szempont volt a korszerű infrastruktúrával kevésbé ellátott észak-keleti országrész fejlesztése, itt (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, részben Pest megyében) 100 ezer új optikai elérési pontot épített ki a Telekom.

Jelenleg összesen 1150 településen van jelen (részleges vagy teljes lefedettséggel) optikai hálózattal a Telekom, ebből 820 településen 80 százalék feletti arányú az adott település optikai lefedettsége.

Már több mint hárommillió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet a szolgáltató.

A fejlesztések emellett a kábelhálózatot (KTV, koaxiális hálózat) is érintették. Tavaly 40 ezer elérési ponton tette gigabitképessé meglévő kábelhálózatát a Telekom, hogy minél jobban kiszolgálhassa az ügyfelek növekvő sebességigényét.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.