Meghiúsult a gigaüzlet

Esélytelen volt átküzdeni a rekordösszegű felvásárlást a versenyhatóságokon.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 08. 14:10
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néhány nappal ezelőtti információknak megfelelően az NVIDIA és az ARM bejelentették a világ legnagyobb összegű félvezetőipari üzletétől való elállást. Az elsősorban a grafikus processzorairól ismert amerikai NVIDIA olyan 40 milliárd dollárért kívánta megvásárolni a brit ARM chiptervező céget a jelenlegi tulajdonos japán Softbanktől – írja az Origo.hu.

Az üzlet óriási ellenállást váltott ki a félvezetőipari szereplők jókora részéből, hiszen amelyik számítógépben és egyéb kütyüben nem Intel vagy AMD processzor dolgozik, abban szinte garantáltan az ARM által tervezett alaptechnológiákra épülő rendszerlapka van.

A Softbanktől eltérően az NVIDIA nem semleges fél ebben az iparban: a saját lapkáikat az ARM technológiáira építő csiptervezők attól féltek, hogy az új tulajdonos megvonná tőlük vagy késve tenné elérhetővé számukra a legújabb technológiákat, ezzel biztosítva a saját piaci dominanciáját.

Ugyan az NVIDIA folyamatosan alaptalannak titulálta a félelmeket, azonban semmiféle biztosítékot sem tudott adni a felvásárlást vizsgáló versenyhatóságoknak arra, hogy betartja majd a szavát. Ennek megfelelően semelyikkel sem jutott dűlőre, így most maga farolt ki az üzlet mögül, nincs értelme megvárni a hatóságok formális vétóinak megérkezését.

2016-ban a Softbank 24,3 milliárd fontért vásárolta meg az ARM-et, a mostani üzlet meghiúsulása miatt tőzsdére szeretné vinni a befektetésének megtérülése érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.