Több mint 33 milliárd eurót fektet csipgyártásba a techóriás Európában

Franciaország lesz a világ egyik vezető számítógépalkatrész-gyártójának központja.

Forrás: Mediaworks2022. 03. 21. 10:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az első fázisa az Intel által tavaly bejelentett tervnek, amely tíz év alatt mintegy nyolcvanmilliárd eurós beruházást irányoz elő a kutatás-fejlesztéstől (K+F) a gyártásig és a legújabb csomagolási technológiákig – olvasható a Feol.hu oldalán.

Az első szakaszban az Intel 17 milliárd eurót különít el két, csipek gyártására szolgáló vállalat felépítésére a németországi Magdeburgban. Az építkezés várhatóan 2023 első felében kezdődik, a vállalkozások beindítását pedig 2027-re tervezik – áll a cég közleményében.

Emellett az Intel 12 milliárd eurót fektet írországi csipgyártási projektjének bővítésébe, és a tervek szerint ezzel megkétszerezi az ottani gyártókapacitást.

Az Intel tárgyalásokat kezdett az olasz kormánnyal is, hogy gyártóüzemet építsenek az országban, amelybe akár 4,5 milliárd eurót is fektethet. A tervek szerint 2025–2027 között induló vállalkozás 1500 munkahelyet hoz létre közvetlenül, és további mintegy 3500-at a beszállítókkal és partnerekkel.

Az Intel további tervei között szerepel egy új európai kutatás-fejlesztési központ felépítése Franciaországban, amely ezer high-tech munkahelyet teremt, ebből 450-et 2024 végéig.

Franciaország lesz az Intel nagy teljesítményű számítástechnikai és mesterséges intelligenciatechnológiáinak európai központja

– áll a vállalat közleményében.

Emellett a cég bővíteni kívánja a meglévő technológiai központját Lengyelországban és közös vállalkozásokat hozna létre Spanyolországban a Barcelonai Szuperszámítógép Központtal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.