időjárás 11°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Több mint 33 milliárd eurót fektet csipgyártásba a techóriás Európában

Forrás: Mediaworks
2022.03.21. 10:23 2022.03.21. 14:52
 Több mint 33 milliárd eurót fektet csipgyártásba a techóriás Európában

Ez az első fázisa az Intel által tavaly bejelentett tervnek, amely tíz év alatt mintegy nyolcvanmilliárd eurós beruházást irányoz elő a kutatás-fejlesztéstől (K+F) a gyártásig és a legújabb csomagolási technológiákig – olvasható a Feol.hu oldalán.

Az első szakaszban az Intel 17 milliárd eurót különít el két, csipek gyártására szolgáló vállalat felépítésére a németországi Magdeburgban. Az építkezés várhatóan 2023 első felében kezdődik, a vállalkozások beindítását pedig 2027-re tervezik – áll a cég közleményében.

Emellett az Intel 12 milliárd eurót fektet írországi csipgyártási projektjének bővítésébe, és a tervek szerint ezzel megkétszerezi az ottani gyártókapacitást.

Az Intel tárgyalásokat kezdett az olasz kormánnyal is, hogy gyártóüzemet építsenek az országban, amelybe akár 4,5 milliárd eurót is fektethet. A tervek szerint 2025–2027 között induló vállalkozás 1500 munkahelyet hoz létre közvetlenül, és további mintegy 3500-at a beszállítókkal és partnerekkel.

Az Intel további tervei között szerepel egy új európai kutatás-fejlesztési központ felépítése Franciaországban, amely ezer high-tech munkahelyet teremt, ebből 450-et 2024 végéig.

Franciaország lesz az Intel nagy teljesítményű számítástechnikai és mesterséges intelligenciatechnológiáinak európai központja

– áll a vállalat közleményében.

Emellett a cég bővíteni kívánja a meglévő technológiai központját Lengyelországban és közös vállalkozásokat hozna létre Spanyolországban a Barcelonai Szuperszámítógép Központtal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.