Felelőtlenség okozza a céges hálózati betörések több mint felét

Egy amerikai cég felmérése szerint a vállalatok csaknem kétharmada évente több mint negyven biztonsági incidens felszámolására kényszerül, amelyek átlagos költsége közel félmillió dollár – olvasható a Fejér megyei hírportálon, a Feol.hu cikkében.

Forrás: Feol.hu2022. 05. 01. 10:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen fenyegető, hogy ezek jelentős részét a munkavállalók vagy a partnerek hanyagsága okozza. A megfelelő védelmi eszközök beszerzése csak az egyik lépés, az üzemeltetés és a munkavállalók rendszeres képzése terén is rengeteg a pótolnivaló– hívja fel a figyelmet egy kiberbiztonsági cég szakértője.

Napjainkban a céges hálózatok biztonságát fenyegető incidensek több mint feléért (56 százalék) a hanyag alkalmazottak és partnerek a felelősek – állapítja meg a tengerentúli amerikai vállalat friss, 2022-es tanulmánya. 

A felmérés szerint ezzel esetenként átlagosan mintegy 485 ezer dollár kárt okoztak a munkaadóknak.

A hitelesítő adatok ellopására tett kísérletek száma – amelyek célja kritikus adatokhoz és információkhoz való hozzáférés – közel megkétszereződtek a szervezet 2020-as legutóbbi közlése óta, amelyek ezúttal már az összes incidens közel ötödét (18 százalék) tették ki.

A jelentésből szintén kiderül, hogy a szervezetek évről évre több kiberfenyegetéssel kell szembenézzenek. Míg 2018-ban a vállalatok alig több mint fele (53 százalék), 2020-ban hatvan százaléka, addig 2022-re már a cégek mintegy kétharmada (67 százalék) kényszerült évi több mint negyven biztonsági esemény kiküszöbölésére.

Mindeközben egyre nehezebb rendbe hozni a bennfentesek által okozott incidenseket: már átlagosan közel három hónapra (85 nap) volt szüksége a cégeknek a probléma megoldásához a 2020-as 77 naphoz képest. Ezzel együtt minél több idő telt el a helyreállításig, annyival több költséget emésztett fel a károk felszámolása. 

Így azok a vállalatok, amelyek harminc napon belül orvosolták a problémát, összesítve átlagosan évi 11,23 millió dollárból megúszták az akciókat. Ahol ez a munka kilencven napnál tovább tartott, a helyreállítás költségei már elérték a 17,19 millió dollárt.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.