Alábecsülik az adathalászat veszélyeit a hazai kisvállalkozások

Az adathalászok célkeresztjébe egyre inkább olyan mikro-, kis- és közepes vállalkozások is kerülnek, amelyek nagy többsége továbbra sincs tisztában azzal, hogy mennyire sérülékenyek informatikai megoldásaik, és hogy egy-egy incidens mekkora kárt okozhat. Ezt állapította meg a Telekom és a BellResearch legfrissebb kutatása – írja a feol.hu.

Forrás: Feol.hu2022. 04. 21. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mikro- és kisvállalkozások háromnegyede úgy véli, hogy meglévő informatikai védelme elegendő, de

azok a cégek is alábecsülik a veszélyeket, amelyek számolnak a kockázatokkal.

A mikrovállalkozások mindössze 20 százaléka, míg a kkv-k 30 százaléka érzi úgy, hogy informatikai rendszere legalább közepes mértékben kitett a támadásoknak, veszélyeknek – derül ki a cikkből

A cégek kétharmadánál úgy gondolják, hogy méretüknél fogva nem lehetnek egy informatikai támadás célpontjai, 80 százalék ráadásul azzal „nyugtatja magát”, hogy nincsenek olyan adataik, amelyeket nem lehet pótolni.

A felmérés készítői szerint a cégek nem csak a kockázat mértékét, de egy adatvesztéssel járó támadás súlyát is alábecsülik, nem számolnak például azzal a felelősséggel, hogy az üzleti partnereikre vagy akár az ügyfeleikre vonatkozó információk biztonságáról is gondoskodniuk kell.

A mikrovállalatok fele beéri azzal, hogy a PC-k és laptopok védelmét a készülékek beszerzésekor vásárolt szoftverrel oldja meg. A kkv-k esetében ez a tudatosság már nagyobb, ott a vállalatok bő kétharmada külön is beruház biztonsági megoldásokba.

A védelmi megoldások folyamatos karbantartására, fejlesztésére a legtöbb cég már nem gondol: a mikrovállalkozások kevesebb mint 10 százaléka és a kkv-k negyede vizsgálja felül folyamatosan meglévő rendszereit, és keres korszerű megoldásokat.

Az adathalászok igen sokrétű eszköztárral rendelkeznek, jellemző például, hogy a támadó az online térben különböző trükkökkel, például hivatalosnak látszó üzenetekkel, hamis weboldalakkal igyekszik rávenni áldozatát, hogy szenzitív adatokat osszon meg –  figyelmeztettek a kutatást készítők. Kifinomultabb módszernek számítanak az olyan rosszindulatú vírusok (malware), amelyeket a bűnözők észrevétlenül, áldozataik nem megfelelően védett eszközeire telepítenek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.