Varázsoljunk profi képeket az okostelefonnal

Bár még nem érték el a professzionális fényképezőgépek teljesítményét, az okostelefonos fényképezőgépek a megjelenésük óta rengeteget fejlődtek.

Forrás: FEOL.HU2022. 07. 03. 20:47
HONOR Magic4 PRO hátlapi kamerái
HONOR Magic4 PRO hátlapi kamerái Fotó: Home Forrás: HONOR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azáltal, hogy a fotózás könnyen elérhetővé vált, sokan már nemcsak egyszerűen befogadóként tekintenek magukra, hanem felfedezték a bennük rejlő alkotói ambíciókat is - olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

Az új fotósok gyakran úgy vélik, hogy a hardver az egyetlen tényező, amely befolyásolja munkájuk minőségét. Bár ebben van némi igazság, a fotózás sokkal több, mint a hardver.

A Counterpoint Research nemrégiben tartott webináriumán Új irányok a varázslatos pillanatok megörökítésében címmel Herve Macudzinski, a DxOMark képtudományi igazgatója megosztotta gondolatait azzal kapcsolatban, hogy a felhasználók miként készíthetik el a legjobb fényképet, még akkor is, ha csak egy okostelefon áll rendelkezésükre.

A megörökítendő pillanat felismerése

Macudzinski szerint a nagyszerű fotó elkészítésének alapja maga a képesség. Kulcsfontosságú, hogy a fotósok képesek legyenek felismerni és megragadni a megfelelő jelenetet és pillanatot, amelyet meg kell örökíteniük.

Az elengedhetetlenül fontos tapasztalat mellett, az okostelefonok gyakran kínálnak olyan funkciókat, amelyek segíthetnek a felhasználóknak a megfelelő fotó elkészítésében. A legtöbb népszerű okostelefon ma már rendelkezik olyan segédrácsokkal, amelyeket a felhasználók használhatnak a felvételek keretezéséhez. Egyes okostelefonok még ennél is továbbmennek, mint például a Honor Magic4 Pro, amely

a mesterséges intelligencia segítségével képes kiválasztani a legjobb pillanatokat egy videóból, így a felhasználók néhány egyszerű érintéssel elmenthetik emlékeiket.

A megfelelő pillanatok mellett a jó fotónak élesnek is kell lennie. Egy fontos emléket megörökítő fotónak kevés haszna van, ha minden elmosódott. Ezen a területen hagyományosan a DSLR és a tükör nélküli fényképezőgépek jeleskednek, mivel jellemzően nagyobb teljesítményű hardverrel rendelkeznek.

Ennek ellenére az okostelefonok ma már saját megoldásokat is alkalmaznak, gyakran több kamerát és érzékelőt használnak együtt, hogy lépést tartsanak a versenytársakkal. Ismét a Magic4 Pro-t használva példaként, a Honor Image Engine a háttérben működik, és összeköti a nagy teljesítményű kamerákat, a fejlett érzékelőket és az MI-algoritmusokat, hogy átfogó képminőség-javulást hozzon létre, és így képessé tegye a mindennapi, kevésbé képzett felhasználókat arra, hogy tisztán megörökítsék pillanataikat.

Az exponáló gomb megnyomása után

A folyamat nem ér véget, amikor a felhasználó a gombra kattint. A fénykép vagy videó rögzítése után a képalkotó rendszerek munkához látnak, feldolgozzák és javítják a kapott információt, mielőtt azt a felhasználó rendelkezésére bocsátják.

Ebben a tekintetben az különböztet meg egy jó fényképezőgépet egy átlagos kamerától, hogy képes megérteni a felhasználó szándékait, és ennek megfelelően módosítani a képeket. Emellett a hozzáférhetőség is fontos, ezért Macudzinski szerint a legjobb fényképezőgépeknél ez a funkció be van építve az alapértelmezett, legnépszerűbb felvételi módba.

Röviden, a nagyszerű okostelefonos fényképezés a DSLR-képességek és a fotózási készségek optimális ötvözete - olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

Borítókép: a Honor Magic4 Pro hátlapi kamerái (Forrás: Honor)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.