Búcsút int a japán kormány a flopilemezeknek

Egyes eljárások esetén a mai napig az ősi adathordozón kell beadni a dokumentumokat – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 09. 02. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra eljutottunk odáig, hogy a huszonévesek java élőben már nem is látott hajlékonylemezt, és sokuk számára rejtély a számítógépes programokban máig gyakran floppyval jelölt mentési ikon szimbolisztikája. Ez nem róható fel számukra, az ezredforduló könyékén is már csak az használta a hordozható mágneses adattárolót, akinek valamiért muszáj volt szenvednie vele.

A technológia elavultsága ellenére Japánban a mai napig nem szokatlanok a flopik, még körülbelül 1900 olyan procedúra van, amelyek során a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak kötelező valamilyen meghatározott típusú lemezen vagy korongon beadniuk a dokumentumokat a kormányszervekhez, legyen az floppy, CD vagy éppen MiniDisc. Ez egyrészt kényelmi problémát jelent, másrészt megakadályozza az érintett ügyek online intézésének bevezetését.

Az ország újonnan kinevezett digitális ügyekért felelős minisztere most háborút hirdetett az ügyben, Kono Taro a törvények és szabályozások módosításával teljes mértékben száműzni kívánja az adathordozókon való beadással kapcsolatos követelményeket, hogy teljesen az internetre terelhető legyen az érintett ügyek intézése.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: 1,44 MB adat tárolására képes a 3,5 hüvelykes floppy (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.