A mai napig fontos feladatot látnak el az ősrégi flopilemezek

A Boeing 747-400 repülőgépek a szoftverfrissítéseket 3,5 hüvelykes flopilemezeken keresztül kapják.

Forrás: duol.hu2020. 08. 14. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Register kiderítette, hogy a Boeing 747 még mindig kőkorszaki flopilemezeken kapja a kritikus frissítéseket.

Alább látható, miként frissítik egy húszéves utasszállító repülőgép szoftverét. A videón a pilótafülkébe 5:17-kor lépünk be, a meghajtó pedig 7:48-kor bukkan fel.

1988 óta repülnek a Boeing 747-400 repülőgépek, s azóta kapják a szoftverfrissítéseket 3,5 hüvelykes flopilemezeken keresztül.

A Pen Test Partners biztonsági kutatói nemrég jutottak be a járványos időszak visszaesett légi forgalma miatt selejtezésre ítélt gépbe. A British Airways repülőgépén vehették szemügyre a meghajtót, ami a legfontosabb navigációs adatbázisokat tartalmazza.

Bár meglepően hangzik, de más repülőn, így például a Boeing 737-esen is még flopilemezeket használnak.

A modern gépek ugyan már kifinomultabb technológiákat alkalmaznak, de szakemberek szerint az elavult és lassú flopival frissíteni biztonságosabb, mint pendrive-ról vagy számítástechnikai felhőből. A flopi – ha nem törik el, nem éri mágneses hatás – tökéletesen biztonságos, s egyszerűségéből adódóan gyakorlatilag támadhatatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.