időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Kezelje Jediként az okostelefont ezekkel a trükkökkel

Forrás: Feol.hu
2022.10.26. 18:42 2022.10.26. 18:56
Kezelje Jediként az okostelefont ezekkel a trükkökkel

Parancsikonok, trükkök és rejtett funkciók, amelyek optimalizálják az iOS és az Android működését.

Néha könnyen megfeledkezünk arról, hogy a magunkkal hordott telefon mindenekelőtt egy kifinomult számítógép, amely kis erőfeszítéssel sok mindent meg tud tenni értünk. A különböző platformok folyamatosan haladnak előre, új funkciókat adnak hozzá, és tanulnak a felhasználói viselkedésből.

Mennyire ismeri készüléke összes trükkjét és titkát? Íme, néhány kevéssé ismert megoldás iPhone-ra és Android-ra.

Android

Fénykép készítéséhez nem kell feloldani a telefont

Tudjuk, hogy anélkül is készíthetünk képet, hogy előbb feloldjuk a telefon zárolását? Az Android telefonok túlnyomó többségében

a bekapcsoló gomb kétszeri megnyomása aktiválja a kamerát, még akkor is, ha az eszköz ki van kapcsolva!

Ha ez a funkció nincs bekapcsolva, a rendszerbeállításokban aktiválhatjuk.

Sürgős értesítéseket kaphat, még akkor is, ha fejhallgatót visel

Az adott esetben igen hasznos funkció abból áll, hogy képesek legyünk hallani a fontos hangokat, még a fejhallgató használata mellett is. Például, hogy van egy baba a közelben, vagy esetleg csomagot várunk. Szóval talán csak szeretnénk tudni, hogy mi történik körülöttünk.

A telefon mikrofonját (vagy az okosóránkat, ha viseljük) használhatjuk fontos hangok, például az ajtócsengő, a füstérzékelő vagy a baba sírásának felismerésére. Az aktiváláshoz lépjünk a Kisegítő lehetőségekbe, és engedélyezzük a Hangértesítések lehetőséget.

Ha a szolgáltatás bekapcsolt állapotban van, a készülék folyamatosan ellenőrzi azokat a hangokat, amelyekről értesítést szeretnénk kapni: például amikor sípol a füstjelző vagy felsír a kisbaba.

Hazaérve automatikusan oldja fel a telefont

Az okostelefon rendelkezik a Smart Lock nevű funkcióval, amely bizonyos helyeken vagy bizonyos eszközökhöz (például autóhoz) csatlakoztatva a kényelmes kezelés érdekében kikapcsolja a képernyőzárat. Természetesen csak biztonságosnak ítélt helyzetekre engedélyezzük.

Az aktiváláshoz lépjünk a Beállítások/Biztonság/Speciális/Smart Lock menüpontba – pontos helye a gyártótól függően változhat. A Beállítások keresősáv használatával is megtalálhatjuk. Itt választhatunk megbízható eszközöket vagy helyeket, ahol azt szeretnénk, hogy az eszközünk feloldva maradjon.

Tekintse meg az összes értesítést az elmúlt napról

Az értesítések kezelése nagy forgalom esetén igazi rémálom is lehet, sokszor az a bölcs megoldás, hogy a feleslegeseket kikapcsoljuk, vagy legalábbis eldobjuk olvasás után.

De mi van, ha vissza szeretnénk állítani egy törölt értesítést? A 11-es verzió óta az Android hasznos funkciót kínál: az Értesítési előzményeket, ahol az utolsó nap értesítései tárolódnak. A hozzáféréshez lépjünk a Beállítások menübe, és írjuk be az „értesítési előzmények” kifejezést a keresősávba; majd válasszuk ki azt, amelyet látni szeretnénk.

iPhone

Koppintson kétszer a hátuljára, és szelfit kap

Nem sok iPhone-tulajdonos tudja, de van egy extra „gomb” a készülékükön – igaz, láthatatlan. A telefon hátulja ugyanis az akadálymentesítési funkciónak köszönhetően a felhasználó kedvére konfigurálható.

Ha kétszer megérintjük, a zseblámpa bekapcsol, ha mondjuk háromszor, akkor meg a kamera aktiválódik.

Ráadásul mindenki tetszés szerint állíthatja be a Beállítások/Accessibility/Touch/Touch Back menüpontban, és kiválasztja a neki legmegfelelőbb funkciót.

Hey Siri, take a picture (or turn on the flashlight), azaz Hé, Siri, készíts egy képet (vagy kapcsold be a zseblámpát)!

Egyenetlen teljesítménye miatt az Apple virtuális asszisztensét legalább annyian szeretik, mint utálják, de valójában nagyon hasznos lehet; például a hangunkkal felkérhetjük, hogy készítsen fényképet (az egyetlen korlátozás az, hogy a Siri csak a kameraalkalmazást nyitja meg, de nem aktiválja a zárat).

Hasonlóképpen, sötétben jól jöhet, csak annyit mondani, hogy „Hé, Siri, kapcsold be a zseblámpát!”. Az asszisztens ennél sokkal több alapvető funkciót képes ellátni – olvasható a Fejér megyei hírportál, a Feol cikkében.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.