Beköszönt a kriptotél

4 milliárd dollárra van szüksége a kriptotőzsdének a túléléshez – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 11. 10. 14:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemhogy a várva várt trendforduló nem jött el, de egyelőre a fény sem látszik az alagút végén – nagyjából így lehet leírni a kriptopiac mostani állapotát. Ebben a helyzetben pedig talán csodálkozni sem lehet azon, hogy folyamatosan zuhan a legnagyobb eszközök értéke, míg a bitcoin tegnap a 17 ezer dolláros szint környékén próbált sikertelenül megkapaszkodni, éjjel 15 700 dolláros is járt, és a délelőtti órákban sem volt képes elérni a 17 ezres értéket – írja a VG.

 

A befektetők amiatt is nyomják az eladás gombot, mert az előzetes reményeikkel ellentétben a Binance mégsem „segíti” meg versenytársát, az FTX-et. Ebben a helyzetben Sam Bankman-Fried kriptoguru, az FTX vezetője arról tájékoztatta a befektetőket, hogy kriptotőzsdéje.

8 milliárd dollárt veszített, és a csőd elkerüléséhez azonnali, 4 milliárdos segítségre van szüksége – írja a Bloomberg. Hangsúlyozta azt is, hogy hihetetlenül hálás lenne, ha a befektetők a zsebükbe nyúlnának.

Ugyan a lassan egy éve tartó lejtmenet során voltak már becsődölő kriptocégek (például a Celsius hitelező), de az FTX-et és a Bankman-Friedet igazi nagyágyúnak tekintik a piacon. Beszédes adat, hogy az FTX-et 26 milliárd dollárra értékelték – ezért is ilyen heves a befektetők reakciója.

Egyelőre tehát borítékolható a digitális eszközök további esése. A JP Morgan szerint ha a korábbi, hasonló mértékű kriptopiaci zuhanásokat nézzük, akkor most 13 ezer dolláros bitcoinár környékén jöhet el a trendforduló.

Az nyitott kérdés, hogy idáig milyen gyorsan ereszkedik le az árfolyam, de az elemzés szerint a korábbi esések üteméből arra lehet következtetni, hogy nagyjából ezt az értéket 7 hét múlva éri el a kriptodeviza.

Doktor Végzet is megszólalt

A 2008-as válságot is előrejelző kriptoellenes Nouriel Roubini szerint most bizonyosodott be végképp, hogy az egész digitális piac egy nagy piramisjáték. 

A Roubini Macro Associates vezérigazgatója, tweetjében úgy fogalmazott, hogy „először az FTX mentette ki az összeomló kripto Ponzi-átveréseket. Most az FTX omlik össze és a Binance mentheti meg őket. De ki fogja kisegíteni a Binance-t, amikor az a kártyavár is összeomlik?”

Az eredeti cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.