időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Beköszönt a kriptotél

Forrás: Vg.hu
2022.11.10. 14:16
Beköszönt a kriptotél

4 milliárd dollárra van szüksége a kriptotőzsdének a túléléshez – írja a VG.

Nemhogy a várva várt trendforduló nem jött el, de egyelőre a fény sem látszik az alagút végén – nagyjából így lehet leírni a kriptopiac mostani állapotát. Ebben a helyzetben pedig talán csodálkozni sem lehet azon, hogy folyamatosan zuhan a legnagyobb eszközök értéke, míg a bitcoin tegnap a 17 ezer dolláros szint környékén próbált sikertelenül megkapaszkodni, éjjel 15 700 dolláros is járt, és a délelőtti órákban sem volt képes elérni a 17 ezres értéket – írja a VG.

 

A befektetők amiatt is nyomják az eladás gombot, mert az előzetes reményeikkel ellentétben a Binance mégsem „segíti” meg versenytársát, az FTX-et. Ebben a helyzetben Sam Bankman-Fried kriptoguru, az FTX vezetője arról tájékoztatta a befektetőket, hogy kriptotőzsdéje.

8 milliárd dollárt veszített, és a csőd elkerüléséhez azonnali, 4 milliárdos segítségre van szüksége – írja a Bloomberg. Hangsúlyozta azt is, hogy hihetetlenül hálás lenne, ha a befektetők a zsebükbe nyúlnának.

Ugyan a lassan egy éve tartó lejtmenet során voltak már becsődölő kriptocégek (például a Celsius hitelező), de az FTX-et és a Bankman-Friedet igazi nagyágyúnak tekintik a piacon. Beszédes adat, hogy az FTX-et 26 milliárd dollárra értékelték – ezért is ilyen heves a befektetők reakciója.

Egyelőre tehát borítékolható a digitális eszközök további esése. A JP Morgan szerint ha a korábbi, hasonló mértékű kriptopiaci zuhanásokat nézzük, akkor most 13 ezer dolláros bitcoinár környékén jöhet el a trendforduló.

Az nyitott kérdés, hogy idáig milyen gyorsan ereszkedik le az árfolyam, de az elemzés szerint a korábbi esések üteméből arra lehet következtetni, hogy nagyjából ezt az értéket 7 hét múlva éri el a kriptodeviza.

Doktor Végzet is megszólalt

A 2008-as válságot is előrejelző kriptoellenes Nouriel Roubini szerint most bizonyosodott be végképp, hogy az egész digitális piac egy nagy piramisjáték. 

A Roubini Macro Associates vezérigazgatója, tweetjében úgy fogalmazott, hogy „először az FTX mentette ki az összeomló kripto Ponzi-átveréseket. Most az FTX omlik össze és a Binance mentheti meg őket. De ki fogja kisegíteni a Binance-t, amikor az a kártyavár is összeomlik?”

Az eredeti cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.