A családján akart segíteni és megtalálta a hivatását

Évek óta elhivatottan dolgozik azon, hogy az egészségkultúra részévé tegye a masszázst, s hirdeti a masszázs gyógyító erejét. Szijártó Nikolett a munkáján túl sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítéséért, ennek is köszönheti, hogy a civil kategóriában a közönség őt szavazta meg 2020 Egészséghősének – írja a szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 12. 20. 9:40
null
Szijártó Nikolett masszázsterapeuta. Fotó: Németh András Péter Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijártó Nikolett – avagy Niko, miként a vendégei ismerik – gyerekkorában viszonylag sok időt volt kénytelen gyógyító intézményekben tölteni, aminek hatására már igen korán megtanulta tisztelni az egészségügyben dolgozók munkáját.

– Ezek a tapasztalatok nagyban formálták az egészséggel kapcsolatos gondolkodásomat, első kézből tapasztalhattam meg, hogy milyen felemelő, amikor az emberek segítenek egymáson. Igaz, ekkor még rajtam segítettek

– emlékszik vissza Nikolett.

Habár későbbi tanulmányait kezdetben könnyűipari területen kezdte meg, érdeklődése hamar az egészségügy felé terelődött. A családjában és ismerősei körében többen is kisebb-nagyobb mozgásszervi problémákkal küszködtek, ám a panaszaikat kezelni hivatott masszőrökben a legtöbb esetben csalódniuk kellett. Ekkor döntötte el, hogy beiratkozik egy intenzív masszázstanfolyamra, hogy segíteni tudjon a környezetében lévőknek.

Szijártó Nikolett masszázsterapeuta.
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

Hamar kiderült, hogy kiváló érzéke van a masszázshoz, így újabb és újabb képzések következtek, s a svédmasszázstól a különböző frissítő és wellnessmasszázsokon át a gyógyhatású masszázsok különböző fajtáiból szerzett okleveleket.

– Már a kezdetekkor szerettem alaposabban elmélyedni az anatómiában, az emberi test működésében, mert meggyőződésem, hogy ezek megfelelő ismerete nélkül nem lehet hatékony a kezelés

– hangsúlyozza Niko.

Amikor a vendég először tér be Niko szalonjába, alapos állapotfelmérésre kerül sor. Ez alapvetően két célt szolgál: egyrészt az úgynevezett kontraindikációk (ellenjavallatok) azonosítását, ugyanis lehetnek olyan akut tünetek, amelyek megléte esetén a masszázs kerülendő; másrészt pedig ez az alapja a hatékony kezelési tervnek.

Ez természetesen nem orvosi diagnózis, de a gyakorlott, professzionális masszőr sok mindenre következtet a vendégek által elmondottakból. Akut panaszok esetén Niko részletezi, hogy miként tud segíteni, de azt sem rejti véka alá, ha szerinte orvosi vizsgálatra is szükség van.

– Sűrűn tapasztalom, hogy sokan nem vagy csak a legvégső esetben fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, amikor már nagyobb a baj. Így nemegyszer én adom meg a lökést ahhoz, hogy a vendégeim felkeressék a megfelelő szakrendeléseket

– meséli Nikolett.

Sajnos jelenleg a masszázsképzés és -tevékenység tekintetében is hiányoznak a megfelelő minőségbiztosítási elemek, emiatt nagyon vegyes szolgáltatással találkozhatnak a vendégek. A masszőr mindenkori felelőssége, hogy tisztában legyen a saját kompetenciáival és határvonalaival, valamint, hogy a legjobb tudása szerint kezelje a vendégét, akinek ettől függetlenül alapvető érdeke, hogy megfelelően válasszon masszőrt magának.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mit tehetünk, ha fájdalommal jár a mozgás?

A sportolás, vagy mozgás közben és azután jelentkező fájdalom bizonyos fokig természetes. Fontos, hogy a rendszeresen mozgók és a hobbisportolók is ismerjék a szervezetük jelzéseit, és időben reagáljanak minden fájdalommal járó tünetre.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.