időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

A családján akart segíteni és megtalálta a hivatását

Forrás: SZABADFOLD.HU
2020.12.20. 09:40
A családján akart segíteni és megtalálta a hivatását

Évek óta elhivatottan dolgozik azon, hogy az egészségkultúra részévé tegye a masszázst, s hirdeti a masszázs gyógyító erejét. Szijártó Nikolett a munkáján túl sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítéséért, ennek is köszönheti, hogy a civil kategóriában a közönség őt szavazta meg 2020 Egészséghősének – írja a szabadfold.hu.

Szijártó Nikolett – avagy Niko, miként a vendégei ismerik – gyerekkorában viszonylag sok időt volt kénytelen gyógyító intézményekben tölteni, aminek hatására már igen korán megtanulta tisztelni az egészségügyben dolgozók munkáját.

– Ezek a tapasztalatok nagyban formálták az egészséggel kapcsolatos gondolkodásomat, első kézből tapasztalhattam meg, hogy milyen felemelő, amikor az emberek segítenek egymáson. Igaz, ekkor még rajtam segítettek

– emlékszik vissza Nikolett.

Habár későbbi tanulmányait kezdetben könnyűipari területen kezdte meg, érdeklődése hamar az egészségügy felé terelődött. A családjában és ismerősei körében többen is kisebb-nagyobb mozgásszervi problémákkal küszködtek, ám a panaszaikat kezelni hivatott masszőrökben a legtöbb esetben csalódniuk kellett. Ekkor döntötte el, hogy beiratkozik egy intenzív masszázstanfolyamra, hogy segíteni tudjon a környezetében lévőknek.

Szijártó Nikolett masszázsterapeuta.
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

Hamar kiderült, hogy kiváló érzéke van a masszázshoz, így újabb és újabb képzések következtek, s a svédmasszázstól a különböző frissítő és wellnessmasszázsokon át a gyógyhatású masszázsok különböző fajtáiból szerzett okleveleket.

– Már a kezdetekkor szerettem alaposabban elmélyedni az anatómiában, az emberi test működésében, mert meggyőződésem, hogy ezek megfelelő ismerete nélkül nem lehet hatékony a kezelés

– hangsúlyozza Niko.

Amikor a vendég először tér be Niko szalonjába, alapos állapotfelmérésre kerül sor. Ez alapvetően két célt szolgál: egyrészt az úgynevezett kontraindikációk (ellenjavallatok) azonosítását, ugyanis lehetnek olyan akut tünetek, amelyek megléte esetén a masszázs kerülendő; másrészt pedig ez az alapja a hatékony kezelési tervnek.

Ez természetesen nem orvosi diagnózis, de a gyakorlott, professzionális masszőr sok mindenre következtet a vendégek által elmondottakból. Akut panaszok esetén Niko részletezi, hogy miként tud segíteni, de azt sem rejti véka alá, ha szerinte orvosi vizsgálatra is szükség van.

– Sűrűn tapasztalom, hogy sokan nem vagy csak a legvégső esetben fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, amikor már nagyobb a baj. Így nemegyszer én adom meg a lökést ahhoz, hogy a vendégeim felkeressék a megfelelő szakrendeléseket

– meséli Nikolett.

Sajnos jelenleg a masszázsképzés és -tevékenység tekintetében is hiányoznak a megfelelő minőségbiztosítási elemek, emiatt nagyon vegyes szolgáltatással találkozhatnak a vendégek. A masszőr mindenkori felelőssége, hogy tisztában legyen a saját kompetenciáival és határvonalaival, valamint, hogy a legjobb tudása szerint kezelje a vendégét, akinek ettől függetlenül alapvető érdeke, hogy megfelelően válasszon masszőrt magának.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mit tehetünk, ha fájdalommal jár a mozgás?

A sportolás, vagy mozgás közben és azután jelentkező fájdalom bizonyos fokig természetes. Fontos, hogy a rendszeresen mozgók és a hobbisportolók is ismerjék a szervezetük jelzéseit, és időben reagáljanak minden fájdalommal járó tünetre.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.