Az Antarktiszon is futna Szilágyi Zoltán, a magyar Jégember

Az Antarktiszon is futna Szilágyi Zoltán, aki hagymával, hideg kövön mezítláb meditálással és mozdulatlanul vett hideg vizes fürdővel is készül a válogatott kínzásoknak tetsző kemény kihívásaira – olvasható a Csupasport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 07. 17:16
null
Zabaron mínusz három fok volt, amikor cipő nélkül, csak rövidnadrágban nekivágott a félmaratoni távnak Fotó: Hüvösi Csaba Forrás: NOOL.HU - MEDIAWORKS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sokkal hidegebbre vágytam” – a múlt héten fagypont alatt mezítláb futó Szilágyi Zoltán még csak elégedett sem volt azzal, hogy az ország leghidegebb településének tartott Zabaron mínusz három fok volt, amikor cipő nélkül, csak rövidnadrágban nekivágott a félmaratoni távnak.

Zabaron mínusz három fok volt, amikor cipő nélkül, csak rövidnadrágban nekivágott a félmaratoni távnak
Fotó: Hüvösi Csaba / NOOL.HU – MEDIAWORKS

Az időjárás enyhülése miatt tette át rekordkísérletét szombatról péntekre, hiszen az eredetileg tervezett időpontra már „csupán” fagypont közeli hőmérsékletet jósoltak, pedig eredetileg úgy tervezte, hogy kétszámjegyű mínuszfokban teljesíti.

„Szerdán hívott a polgármester, hogy át kell tenni, mert szombaton nem lesz elég hideg. Akkor döntöttem úgy, hogy ha már így alakult, akkor cipő nélkül futok. Át kellett állítani az agyamat, hiszen alaposan megterveztük a kihívást, egy nap akklimatizációval, ahogy a profiknál kell”

– mondta a Csupasportnak.

Végül komolyabb sérülések nélkül megúszta a mutatványt, igaz, a vízhólyagok és a lábdagadás azért tanúskodott arról, a lefagyott havas jégen túl kőzúzalék és só is kínozta a futáskor. Ráadásul ez múló apróság ahhoz képest, hogy sikerült a fagypont alatti mezítláb futás magyar csúcsának felállítása, amelyre egészen változatos módon készült.

Szilágyi Zoltán, a Jégember felállította a félmeztelen, mezítlábas futás fagypont alatt kategória rekordját
Fotó: Hüvösi Csaba / NOOL.HU – MEDIAWORKS

A futáson kívül rendszeresen vesz hidegfürdőt a kíméletlenebb fajtából, amikor csak beül a hideg vízbe, és meg sem mozdul, vagy éppen a hideg járólapon meditál igencsak alulöltözötten.

„A fizikai határok döngetésével példát akarok mutatni, hogy fejben eldöntve bármi sikerülhet, no meg persze magamnak szeretnék bizonyítani.”

Szilágyi Zoltán elmondása szerint ősz óta már „főállásban” teszi mindezt, hiszen motivációs tréningekkel is foglalkozik. Többek között erőnléti edzői végzettsége is van, az extrém futással pedig négy éve ismerkedett meg.

Egy óra negyvenegy perc alatt futotta le a község utcáiban a félmaratoni távot
Fotó: Hüvösi Csaba / NOOL.HU – MEDIAWORKS

„Tizenhat évig voltam egyenruhás, sok helyzetben megmutatkozott a kitartásom, illetve hatéves korom óta sportolok – gondoltam, összekötöm a kettőt. Valamikor hallottam arról, hogy valaki félmeztelenül fut az Antarktiszon, szerettem volna, ha egyszer egy magyarnak is sikerül”

– fogalmazott.

Az ötletet Wim Hof adta, akit Jégemberként ismer a világ, számos „jeges” rekordot tart – csakhogy míg neki a futás kiegészítő, Szilágyinak ez a főprofilja. Persze talán nem is ő lenne, ha nem lépne tovább még eggyel: „senki sem meditál vagy fut a hegyre hidegben, pláne nem folyadékpótlás nélkül.

A koncentráció hatvan, ha nem hetven százalékos szerepet játszik ezekben a gyakorlásokban, kihívásokban.

Ha eleget edzel, az izomzat bírja, ám például egy helyben, a hideg kövön mezítláb állni iszonyatos, ahhoz fejben nagyon kell koncentrálni. A Mátra mínusz tízfokos hőérzetét az ellenségemnek sem kívánnám.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Miért hasznos és egészséges télen is a szabadtéri sport?

Ha ismerjük a téli sportolás egészségügyi előnyeit, akkor talán lelkesebben, motiváltabban állunk majd neki a szabadtéri edzéseknek – írja a Diéta és Fitnesz.

Erősíti az immunrendszert

A hideg, tiszta levegőn végzett bármilyen testmozgás, legyen szó tornáról, kocogásról, síelésről vagy akár csak egy kiadós sétálásról, erősíti az immunrendszert.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.