Így szoktathatjuk a kiskutyát szobatisztaságra

A kölyök napirendjének kialakítása és a szobatisztaság szorosan összefügg, ezért érdemes rendszerben gondolkoznunk – írja a PetPlace.

Forrás: petplace.hu2021. 09. 25. 11:45
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiskutya napirendje és szobatisztasága valójában nem nagy ördöngősség. Odafigyelést, következetességet és türelmet kíván. Lássuk, mit kell tenni, hogy a kicsi minél hamarabb szobatiszta legyen kertes ház és lakás esetén is.

Mikor pisil, kakil egy kölyökkutya?

  • minden ébredés után
  • evés után nem sokkal
  • hosszabb játék és/vagy pihenő után
  • általánosságban három-négy óránként biztosan kell majd könnyítenie magán.

Ezeket a tényezőket olvasván nem nehéz kiszámolni, hogy bizony naponta öt-hat alkalommal is ki kell vinni a kölyök állatot.

Lakás esetén, ami rendkívül fontos, legyen meg a kölyök első három oltása! Ha ez pipa, akkor vihetjük városi környezetbe, forgalmasabb helyekre is sétálni. Amíg ez nincs, addig korlátozottak a lehetőségek, mert a kicsi immunrendszere még nem teljesen ellenálló. És valljuk be, Budapest belvárosa nem éppen a higiénia csúcsa.

Kutyapelenka – igen vagy nem?

Ebben az esetben – bár nem szívesen írom le, mert nem rajongok érte, de – a kutyapelenka használata javasolt. A kutyapelust a bejárati ajtóhoz közel helyezzük el, és amikor látjuk, hogy kiskutya elkezd mászkálni fel-alá, keresi a helyet a dolgát elvégezni, akkor tereljük a pelenkára és tartsuk ott, amíg nem végzett. Ha a pelenkaprojekt sikeres, dicsérjük és simogassuk meg, így pozitív élmény lesz neki, és tudni fogja, hogy jót csinált.

Ha mégis véletlenül baleset történt és a szoba közepére piszkított, akkor se kiabáljunk vele, ne szidjuk le, ne nyomjuk az orrát bele a produktumba és ne is cibáljuk meg, mert nem tudja, és nem is érti, hogy mi a baj.

Szobatisztaság kertes házban és a szobakennel

Ha kertes házban lakunk, jóval könnyebb a helyzet, mert „csak” ki kell vinni a kertbe, udvarra és ott tenni vele pár kört. Amikor pedig elvégzi a dolgát, dicsérjük meg és örüljünk neki látványosan, aztán mehet egy kis játék is, hogy igazán pozitív legyen a megerősítés.

Még egy gondolat a szobatisztasággal kapcsolatban. A kutyák tiszta állatok és alapesetben soha nem piszkítanak oda, ahol esznek vagy alszanak. Ezért a megfelelő rendszer és odafigyelés mellett meleg szívvel ajánlott a szobakennel használata. Ide bármikor betehetjük kutyát, de főleg éjszaka nagyon hasznos, ha itt alszik. Nem fog fel-alá mászkálni és a tudtunk nélkül ezt-azt megcsócsálni vagy ellopni, illetve ha mégis ki kellene mennie, egyértelműen jelezni fogja.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.