időjárás 17°C Nándor 2021. October 19.
logo

Így szoktathatjuk a kiskutyát szobatisztaságra

Forrás: petplace.hu
2021.09.25. 11:45 2021.09.25. 17:20
Így szoktathatjuk a kiskutyát szobatisztaságra

A kölyök napirendjének kialakítása és a szobatisztaság szorosan összefügg, ezért érdemes rendszerben gondolkoznunk – írja a PetPlace.

A kiskutya napirendje és szobatisztasága valójában nem nagy ördöngősség. Odafigyelést, következetességet és türelmet kíván. Lássuk, mit kell tenni, hogy a kicsi minél hamarabb szobatiszta legyen kertes ház és lakás esetén is.

Mikor pisil, kakil egy kölyökkutya?

  • minden ébredés után
  • evés után nem sokkal
  • hosszabb játék és/vagy pihenő után
  • általánosságban három-négy óránként biztosan kell majd könnyítenie magán.

Ezeket a tényezőket olvasván nem nehéz kiszámolni, hogy bizony naponta öt-hat alkalommal is ki kell vinni a kölyök állatot.

Lakás esetén, ami rendkívül fontos, legyen meg a kölyök első három oltása! Ha ez pipa, akkor vihetjük városi környezetbe, forgalmasabb helyekre is sétálni. Amíg ez nincs, addig korlátozottak a lehetőségek, mert a kicsi immunrendszere még nem teljesen ellenálló. És valljuk be, Budapest belvárosa nem éppen a higiénia csúcsa.

Erre vágyik a kutya, ha a kezünket vagy az arcunkat nyalogatja

Ha a te kutyád is előszeretettel nyalja a kezedet vagy az arcodat, akkor érdemes figyelmesen olvasnod az alábbi sorokat, ugyanis nemcsak arról rántjuk le a leplet, hogy miért teszi ezt, de azt is eláruljuk, befolyásolja-e ez bármilyen módon az egészséged – írja a Petplace.hu.

Kutyapelenka – igen vagy nem?

Ebben az esetben – bár nem szívesen írom le, mert nem rajongok érte, de – a kutyapelenka használata javasolt. A kutyapelust a bejárati ajtóhoz közel helyezzük el, és amikor látjuk, hogy kiskutya elkezd mászkálni fel-alá, keresi a helyet a dolgát elvégezni, akkor tereljük a pelenkára és tartsuk ott, amíg nem végzett. Ha a pelenkaprojekt sikeres, dicsérjük és simogassuk meg, így pozitív élmény lesz neki, és tudni fogja, hogy jót csinált.

Ha mégis véletlenül baleset történt és a szoba közepére piszkított, akkor se kiabáljunk vele, ne szidjuk le, ne nyomjuk az orrát bele a produktumba és ne is cibáljuk meg, mert nem tudja, és nem is érti, hogy mi a baj.

Szobatisztaság kertes házban és a szobakennel

Ha kertes házban lakunk, jóval könnyebb a helyzet, mert „csak” ki kell vinni a kertbe, udvarra és ott tenni vele pár kört. Amikor pedig elvégzi a dolgát, dicsérjük meg és örüljünk neki látványosan, aztán mehet egy kis játék is, hogy igazán pozitív legyen a megerősítés.

Még egy gondolat a szobatisztasággal kapcsolatban. A kutyák tiszta állatok és alapesetben soha nem piszkítanak oda, ahol esznek vagy alszanak. Ezért a megfelelő rendszer és odafigyelés mellett meleg szívvel ajánlott a szobakennel használata. Ide bármikor betehetjük kutyát, de főleg éjszaka nagyon hasznos, ha itt alszik. Nem fog fel-alá mászkálni és a tudtunk nélkül ezt-azt megcsócsálni vagy ellopni, illetve ha mégis ki kellene mennie, egyértelműen jelezni fogja.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels