időjárás -5°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Így enyhítheti a leghatékonyabban gyermeke fogzós panaszait

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.18. 11:25
Így enyhítheti a leghatékonyabban gyermeke fogzós panaszait

Kétféle szülő van: egyik azt sem tudja, hogy mikorra jött ki gyermeke összes foga, a másik pedig már kipróbálta az összes fogzást segítő gélt, tippet, trükköt és praktikát, de így is karikás szemmel kapaszkodik a kávéjába reggelente. A fogzást egy, a folyamatot nehezebben viselő gyerekkel bizony a szülők is együtt csinálják – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A fogzós baba tüneteinek enyhítésére keresi tehát a módszereket a Gyógyzóna: cikkében nem gyógyszereket és gyógyhatású krémeket, géleket fognak ajánlani, főként, mivel az utóbbiakról az amerikai FDA is úgy véli, valódi megoldást nem nyújtanak, viszont kockázatokkal rendelkeznek, ráadásul nagyon hamar kimosódnak a baba szájából, így azt a hatást sem tudják kifejteni, amiért megvásároljuk őket. Inkább alternatív ötletekkel segítenek, hogy könnyebbek legyenek a fogzós napok.

Hűsítő rágnivalók

A baba örülni fog, ha valamilyen hűvös dolgot rágcsálhat, ezzel masszírozva ínyét. Vásárolhatunk rágókát, amelyet hűtőben tartva kellemesen hűvös rágnivalót tudunk a baba szájába adni, de vigyázzunk, nehogy fagyos legyen a rágcsa! Ha nincs otthon ilyesmink, mégis frissítő enyhülést kínálnánk a gyermeknek, akkor keressünk elő egy textilpelenkát, azt nedvesítsük be enyhén, esetleg hűtsük is le egy picit. A baba szívesen rágcsálja majd a pelenka érdes, hűvös felületét. Ha a gyerek már nagyobb és eszik szilárd ételt is, akkor hűtött falatokkal segíthetünk rajta.

Masszírozás

A rágcsálás azért segít a fogzó gyermeknek, mert masszírozza az ínyt: ezt mi magunk is megtehetjük. Fontos, hogy masszírozás előtt alaposan mossunk kezet! A baba ínyét tiszta ujjunkkal simogatva, dögönyözve tudunk segíteni a diszkomfortérzet enyhülésében. A módszert akkor nem ajánljuk, ha a gyermeknek már több foga is kint van – azok az éles kis fogacskák már igencsak erőset tudnak harapni.

Variációk rágókára

Egyre nagyobb divatja van azoknak a szilikonrágókáknak, amelyek a gyermek játékszerei vagy éppen az anya ékszerei is lehetnek egyben. Az FDA ezekkel kapcsolatosan is figyelmezteti a szülőket arra, hogy veszélyt is rejthetnek: való igaz, amennyiben nem biztonságos technikával fűzték a láncot vagy játékot, az rágás közben lebomolhat, a kisebb darabok pedig fulladásveszélyt rejtenek. Ha mégis ilyen rágókát választunk, jobb, ha egy nagyobb darabból állót keresünk – például egy anyakarkötő vagy nagyobb méretű medál biztonságosabb lehet –, és oda kell figyelni arra is, hogy a rágóka megfelelő tanúsítványokkal rendelkezzen, a gyermek egészségére ártalmas anyagok ne kerülhessenek be a szervezetbe a rágás során.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels