Ha többet iszunk, meg tudjuk védeni a vesénket?

A nép bölcsességeknek, évtizedes orvosi tanácsoknak sokszor valóban fontos egészségmegőrző szerepük van, illetve sokszor bebizonyosodik, hogy a megfigyelésnek, megérzésnek tudományos háttere is van. Azonban ez nem minden esetben van így – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 17. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Medscape orvosi folyóiratban augusztusban publikáltak egy klinikai kísérletet, mely azt volt hivatott eldönteni, hogy vajon a több folyadékbevitel vesevédő hatású-e. Hiszen számtalanszor halljuk, hogy mindenkinek, de különösen a vesebetegeknek, több folyadékot kell inniuk, így lassítva állapotuk romlását.

Az elvi megfontolás az volt, hogy a több folyadékbevitel kissé felhigítva a vért, a benne levő káros molekulák koncentrációját is felhígítja, így ezzel a vesére ható toxinok koncentrációja is csökken. A majd kétezer beteg bevonásával készült vizsgálatban több mint 3 éven át követték a betegek vesefunkciós értékeit, és azt találták, hogy

a megnövekedett folyadékbevitelnek nincs protektív, prevenciós szerepe a vesebetegségek lefolyásában.

Számos lehetőség van, hogy védjük vesénket

A megfelelő anyagcsere-paraméterek kiemelten fontosak veséink védelme szempontjából.

  • A normál tartományban levő vérnyomás,
  • az egyensúlyban levő szénhidrát-anyagcsere,
  • a célértéken levő koleszterinszint,
  • az egészséges, elegendő fizikai aktivitást tartalmazó életmód,
  • a dohányzás és a túlsúly kerülése

mind-mind olyan tényezők melyekkel védhetjük vesénket.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.