Isteni őszi diéta gesztenyével – ezt imádni fogja!

A hűvös idő elengedhetetlen nasija a gesztenye, amit rengeteg formában fogyaszthatunk. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt rendkívül egészséges és jól illeszkedik minden diétába. Most két gyorsan elkészíthető receptet mutatunk.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 10. 12. 10:06
null
Nagybaknak, 2020. oktber 9. Zskba szedett szeldgesztenye a Zala megyei Nagybaknakon 2020. oktber 9-n. Idn az tlagnl jobb a trsgben a szeldgesztenye-terms. MTI/Varga Gyrgy Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szelídgesztenye a gasztronómia számos területén kedvelt alapanyag. Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként. A gesztenyemasszát elsősorban édességek készítéséhez használjuk, pedig húsételekhez is kiváló – olvasható a gesztenye számos előnye a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

A gesztenye magas keményítőtartalmú és gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szakemberek szerint csecsemőknek is, már 6 hónapos kortól adható. Ellentétben a többi dió- és mogyorófélével, nem allergizáló hatású, ugyanakkor magas szénhidrát- és fehérjetartalma miatt tápláló főzelék készíthető belőle.

Adatok 100 g gesztenyére vonatkozóan:

  • Fehérje: 4,8 g
  • Zsír: 1,5 g
  • Szénhidrát: 32,6 g
Zsákba szedett szelídgesztenye a Zala megyei Nagybakónakon. Fotó: MTI/Varga György

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSA

A szelídgesztenyefa gyümölcse és kérge gyomor, bélhurut, orrvérzés, vérköpés, lumbágó ellen gyakran használt. A népi gyógyászatban erőszeretettel alkalmazzák hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések, görcsök ellen. Téli meghűléskor főzete csökkenti a nyálkahártya-irritációt, de gargarizálószerként is használhatjuk légúti gyulladások esetén. A porrá őrölt kéreg mézzel keverve alkalmas köhögéscsillapításra. Ha pedig nyersen fogyasztjuk a termést, megszünteti a hasmenést, megnyugtatja bélrendszerünket, és pótolja a betegség miatt kiürült ásványi anyagokat. A gyümölcs héja – csersavtartalma miatt – szintén a hasmenés ellenszere elődeink szerint. A gesztenyében található cseranyag vérzés esetén összehúzó hatású.

Az ínycsiklandó gesztenyés receptekért (mint a gesztenyekrémleves, vagy desszertötletek) olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.