Az L-karnitin jótékony hatásai

Aki legalább egyszer már próbálta komolyan venni a zsírégetést és az alakformálást, az biztos, hogy találkozott az L-karnitin kifejezéssel. Az L-karnitin a testben megtalálható aminosavakból szintetizálódik. Fő feladata az energiatermelés, de lássuk milyen jótékony hatásai vannak – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 09. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az L-karnitin fontos szerepet játszik az energiatermelésben, mivel a zsírt energiává alakítja. Az energiatermelés támogatása mellett segíthet a test más funkcióiban is, például az általános agyi működésben és bizonyos betegségek kockázatának csökkentésében.

6 tényező alkotja az L-karnitint

Az L-karnitin előállításához a szervezetünknek szüksége van aminosavakra és vitaminokra. Ha ezeket nem fogyasztottuk megfelelő mennyiségben, a szervezet nem tudja kellő mértékben előállítani. De mi is az a karnitin? Egy aminosav, amelyet a szervezet a lizin és metionin nevű aminosavakból állít elő. Hat tényező szükséges ahhoz, hogy az L-karnitin szintézis létrejöhessen, ha valamelyik tényezőből nincs elegendő mennyiség, akkor a szervezet nem tud elég karnitint előállítani. A karnitin két formában, D és L néven, egymás tükörképeiként ismert, a szervezetben azonban csak a L-karnitin aktív.

Az L-karnitin előnyös hatása a szervezetre

Az L-karnitin hozzájárul a magas vérzsírszint csökkentéséhez, de szerepe van a vér ammónium szintjének szabályozásában is.

Zsírsavbontásnak köszönhetően energiát biztosít a szervezet számára, fokozza az állóképességet, késlelteti a fáradtságot. Javítja az izmok oxigénellátását, megakadályozhatja a tejsav felhalmozódását az izmokban.

Segítheti a szív normális működését. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nagy dózisban alkalmazott L-karnitin képes csökkenteni a triglicerid és a szérum koleszterin szintet, így hozzájárulhat a szívinfarktus megelőzéséhez.

Kutatások megállapították azt is, hogy az L-karnitin képes növelni a tesztoszteron receptorok számát, vagyis pozitívan hat a spermiumok mennyiségére és minőségére, így segítheti a nemzőképességet. Mindezeken túl fogyasztása segítheti a cukorbetegeket is a glükóz oxidációjában, sőt javíthatja az inzulin érzékenységet is, ami a 2-es típusú cukorbetegeknél előfordul.

Mivel a vesék és a máj elősegítik az L-karnitin előállítását és használatát, ezeknek a szerveknek a betegségei vagy szervi elégtelenségei L-karnitin hiányhoz vezethetnek. Az orvosok ezekben az esetekben javasolhatják az L-karnitin pótlását, akár kapszula, akár folyékony formában.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.