Az ember szeméből kiolvasható a jövője

Egy gyors, fájdalommentes és olcsó módszer választ adhat arra, kik azok, akik „gyorsabban öregednek” és emiatt korábban halnak meg. Ehhez pedig csupán a szemgolyót kell vizsgálni – írja a Science Alert tudományos portál.

Forrás: Origo2022. 01. 28. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öregedés mindannyiunk testére hatással van, egyes emberek szervezete azonban a kor előrehaladtával gyorsabban épül le, mint másoké, így ki vannak téve a korai halál kockázatának.

Létezik egy gépi tanuláson alapuló módszer, amely során pusztán a retina vizsgálatával meg lehet állapítani egy személy tényleges, biológiai korát. A metódus azért is forradalmi, mert általa megjósolhatjuk a páciens egészségi állapotának jövőbeli változásait – olvasható az Origó cikkében. 

Az algoritmust már korábban tesztelték a szakemberek az Egyesült Királyságban élő középkorúakon és időseken, az eredményeket a British Journal of Ophthalmology című szaklapban hozták nyilvánosságra.

Azt találták, hogy a program 3,5 év leforgása alatt közel 47 ezer alany életkorát tudta megállapítani. Tíz évvel a kutatás után a vizsgált csoportból 1871-en haltak meg, az ő retinájuk rosszabb állapotban volt, mint a többi önkéntesé.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.