Több mint hárommillió dollárért adták el egy képregény egyetlen oldalát

Ugyanezen az árverésen bukkant fel a legkeresettebb Superman-képregény, amelyben a szuperhős először mutatkozik be.

Forrás: Vg.hu2022. 01. 24. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 1980-as évekbeli Pókember-képregény egyik lapja 3,4 millió dolláros rekordáron kelt el a dallasi Heritage aukciósháznál. Annak ellenére, hogy a képregényárak az elmúlt években szárnyalnak, ez az összeg azért is okozott meglepetést, mert nem egy teljes képregényről van szó, csupán egyetlen belső lapról – adta hírül a VG.

Az 1984-es rajz alkotója Mike Zeck, a leütési ár meghaladja az egymilliárd forintot, és a magas árat az indokolja, hogy ez volt a fekete ruhás Pókember legelső megjelenése.

Az előző oldal, ahol az átalakulás kezdődik, 288 ezer dollárért kelt el külön tételben, néhány pillanattal az új rekord felállítása előtt – összesen 3,7 millió dollárt szerezve kétoldalnyi képregényért. 

A tétel, Mike Zeck rajza heves licitharcot robbantott ki, 330 ezer dolláron kezdett, és nagyon hamar elérte a milliódolláros szintet. A korábbi képregényoldal-rekord ugyanennél az aukciósháznál keletkezett 2014-ben, a The Incredible Hulk 1974-ben kiadott 180. példányából 657 250 dollárért adtak el egy lapot.  

A rekorder Pókember-lapot a 80-as évek végén vásárolta meg mostani beadója, akkoriban fillérekért. Joe Mannarino, a Heritage New York-i fiókjának képregényekkel foglalkozó igazgatója úgy nyilatkozott az artnetnek, hogy az aukciós eredmények azt igazolják, a képregény mint műgyűjtési forma és befektetés felzárkózik a képzőművészet többi ága mellé – írják.

Fotó: Heritage aukciósház

Ugyanezen az árverésen bukkant fel a legkeresettebb Superman-képregény, amelyben a szuperhős először mutatkozik be. 

Az Action Comics No. 1. minden idők egyik legkeresettebb képregénye, az 1938 júniusában kiadott első példány 3,2 millió dollárért kelt el, ez megegyezik a füzet eddigi rekordjával – derül ki a VG cikkéből.

A Superman első példányaiból nagyon kevés bukkan fel a piacon, s olyankor mindig sokan indulnak el értük. 

Egy 1962-es Pókember-füzet, a 15. számú Amazing Fantasy című tartja az aukciós rekordot, a Heritage értékesítette tavaly szeptemberben 3,6 millió dollárért. 

Az abszolút rekord karikatúra kategóriában egy európaié, a belga karikaturista, Hergé tartja a Tintin képregény 5. számával 1936-ból. A párizsi Artcurial aukcióján kelt el 2021 januárjában 3,2 millió euróért (3,8 millió dollárért).

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.