Megállíthatja a fertőzések terjedését az új ausztrál csodaspray

Ausztrál kutatók olyan, különböző felületeken alkalmazható spray-t fejlesztettek ki, amely képes megállítani a baktériumok és vírusok, köztük a koronavírus terjedését.

Forrás: MTI2022. 07. 22. 12:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú ideig hatékony spray bevonja a felületeket, és egy levegőréteggel töltött védőgáttal taszítja a vírusokat és baktériumokat, valamint elpusztítja a kórokozókat.

A spray olyan műanyagkombinációt használ, amelynek erőssége a golyóálló üvegével vetekedik – számolt be róla Antonio Tricoli, a Sydney-i Egyetem professzora, az Advanced Science című folyóiratban publikált találmány egyik szerzője.

– A védőréteg kialakítása nélkül az olyan vírusok, mint a koronavírus, megragadnak a felületeken, és akár egy hétig is fertőzőképesek maradhatnak – magyarázta Tricoli, hozzátéve, hogy más, például megfázást vagy hasmenést okozó vírusok több hétig is megmaradhatnak a felületeken, ami például kórházakban vagy idősotthonokban járványokat okozhat.

A Sydney-i, a Melbourne-i és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai öt évig dolgoztak a spray kifejlesztésén.

Mint elmondták, az az előnye a rivális termékekkel szemben, hogy hatása sokkal tovább tart, mint a hagyományos fertőtlenítőszereké, és nincsenek káros mellékhatásai, tehát liftgombokon, lépcsőkorlátokon, de kórházakban, iskolákban és éttermekben is alkalmazható.

A Melbourne-i Egyetem professzora, David Nisbet elmondta, hogy a spray-t számos anyagon tesztelték, többek között fémeken, papírtörlőn, műanyagon, téglán, csempén és üvegen. Megállapították a működésének mechanizmusát, és azt is, hogy az egyes felületeken mennyi ideig marad hatékony.

A kutatócsoport vállalkozást hozott létre annak érdekében, hogy három éven belül kereskedelmi forgalomba hozza a permetet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.