Újabb testnedvekben találták meg a majomhimlő vírusát

Egy új jelentés felveti az aggodalmat amiatt, hogy a vírus másokat is megfertőzhet egyéb testnedveken keresztül. Spanyol kutatók magas vírusterhelést fedeztek fel a nyálban, a spermiumban, a vizeletben és más mintákban, amelyek igazolt majomhimlős betegektől származnak.

Forrás: Eurosurveillance, Study Finds2022. 07. 22. 10:00
null
Fotó: PC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) csapata megjegyzi, hogy a majomhimlő a legújabb zoonózisos betegség (amely állatról emberre terjed), amely világszerte elterjedt.

Az elmúlt hat hónapban több mint kilencezer majomhimlős esetet jelentettek világszerte.

A tanulmány szerzői szerint a kezdeti eseteket Nagy-Britanniában, Portugáliában és Spanyolországban főként olyan férfiak körében fedezték fel, akik más férfiakkal közösülnek. Az Egyesült Államokban eddig több mint 1400 megerősített esetet regisztráltak.

Screening for Monkeypox virus at Chennai International Airport,
Közeleg az újabb pandémia? Fotó: Idrees Mohammed

Eddig a kutatók szerint a vírus terjedésének fő módja a fertőzött páciens bőrén lévő elváltozásokkal való közvetlen érintkezés.

Az ezekkel az elváltozásokkal szennyezett felületekkel való érintkezés szintén terjesztheti a vírust. Nem világos azonban, hogy a majomhimlő átjut-e emberről emberre olyan testnedveken keresztül, mint a vér és a sperma.

Vírusterhelés minden beteg nyálában megtalálható

A koronavírus okozta pandémia óta született új tanulmány 12, majomhimlővel igazolt beteg különböző biológiai mintáit vizsgálta. A diagnózis felállításakor az orvosok magas vírus-DNS-terhelést találtak minden egyes páciens bőrelváltozásaiban.

A kutatók felfedezték, hogy mind a 12 beteg nyálában vírus-DNS is volt, és néhány betegnél nagyon magas a vírusterhelés.

E vizsgálat előtt csak egy tanulmány találta meg a vírust egyetlen majomhimlős beteg nyálában.

A csapat vírus-DNS-t is felfedezett a majomhimlős csoportból származó rektális (12 betegből 11), nazális (12 betegből 10), sperma- (9 betegből 7) és székletmintákban (12 betegből 8).

Néhány korábbi tanulmány már kimutatta a vírus-DNS alkalmankénti jelenlétét egyes mintákban és egyes betegekben, de itt azt mutatjuk be, hogy a vírus-DNS gyakran jelen van különböző biológiai folyadékokban, különösen a nyálban, a betegség akut fázisában és utána, egy betegnél a tünetek megjelenése után 16 nappal

– magyarázza Aida Peiró, az ISGlobal kutatója, a tanulmány első szerzője egy sajtóközleményben.

A vírusterhelés vírusátvitelt jelent?

Bár a kutatócsoport a majomhimlő vírust találta a folyadékminták túlnyomó többségében, a kutatók szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy fertőzőek. Vizsgálatuk következő lépésében a kutatók azt tervezik, hogy fertőző vírusrészecskéket izolálnak ezekből a mintákból.

Hozzáteszik azonban, hogy a nyálban és az ondóban lévő magas vírusterhelés arra utal, hogy a vírus ilyen módon is fertőzhet.

Ez összhangban van a korábbi jelentésekkel, amelyek a majomhimlős betegekkel való csókolózás és szex ellen figyelmeztetnek.

Tanulmányunk eredményei hozzájárulnak a vírusátvitel mechanizmusainak és dinamikájának, valamint a szexuális átvitel lehetséges szerepének jobb megértéséhez

– összegzi Mikel Martínez csoportvezető.

A tanulmány az Eurosurveillance folyóiratban jelent meg.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.