Majomhimlő: gyógyszer van, immunitás nincs

Mivel a jelenlegi járványt okozó majomhimlő enyhe megbetegedést okoz, egyelőre nem indokolt az oltások széles körű bevezetése – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kis Zoltán. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa szerint, bár rendelkezésükre állnak a szükséges gyógyszerek is, az időben felismert betegség, az elkülönítés és diagnosztika a kulcs a járvány megelőzéséhez.

2022. 06. 20. 6:23
Kis Zoltán
Budapest, 2014. augusztus 6. Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának vezetője vírusmintákkal dolgozik egy speciális steril fülkében az intézmény virológiai laborjában 2014. augusztus 6-án. Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot - mondta el a szakember az MTI-nek. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alig lélegeztünk fel a koronavírus-járvány után, máris egy új betegség jelent meg, a majomhimlő. Az előttünk álló évtized a járványok évtizede lesz?

– Bár még az évtized elején járunk, az biztos, hogy a járványok befolyásolni fogják az életünket az elkövetkező évtizedekben. A felmelegedés, a globalizáció, a fokozódó – főleg a Covid–19 járvány utáni – turizmus hatására olyan kórokozók, illetve az azokat terjesztő vektorok jelennek meg hazánkban, amelyek eddig nem vagy csak ritkán fordultak elő. Az ember azonban egyre közelebb kerül a természethez, és ezzel nő a kockázata, hogy az állatvilágból átkerüljenek kórokozók az emberre. Jó példa erre az ebolavírus, ami pár évtizeddel ezelőtt csak néhány évenként bukkant fel Afrika középső részén, manapság pedig már nincs olyan év, hogy ne okozna járványt, sőt olyan is volt, hogy egy évben többet is. De állatról emberre terjedve jelent meg a SARS-CoV–2, a majomhimlő és a madárinfluenza is, ezért hozzá kell szoknunk, hogy ezek egyre többször fordulnak majd elő.

– Alapesetben a majomhimlő emberről emberre nehezen terjed, most azonban több országban is kimutatták, sőt már idehaza is hatra emelkedett a fertőzöttek száma. Ön szerint ez milyen okokra vezethető vissza? Lehetséges, hogy a jelenlegi járványt a majomhimlő egy új törzse okozza, netán csökkent az emberek immunitása a himlővírus ellen?

– Ennek pontos háttere még intenzív kutatások tárgya. Azt tudjuk, hogy a majomhimlő két nagy fajtája közül az enyhe megbetegedéseket okozó terjed most az emberek között. A két majomhimlőfajta eltérő megbetegítő képessége visszavezethető genetikai háttérre, de hogy a járványt okozó törzs még tovább módosult-e, és gyengébb lett-e, azt nem tudjuk. Ne felejtsük el, hogy jelenleg Európában terjed, ahol az emberek egészségi állapota jobb, mint Afrikában. Ez egy szoros kontaktussal terjedő betegség, és a kiindulási pontja egy fesztivál volt, ahol ez a körülmény adott volt, így könnyen el tudott indulni a fertőzési hullám. Immunitásunk pedig gyakorlatilag nincs a majomhimlő ellen.

– Magyarországon elsőként a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemzeti biztonsági laboratóriumában sikerült diagnosztizálni a majomhimlőt. Hogyan erősítették meg a vírus jelenlétét?

– Az egyik fővárosi egészségügyi intézmény felkereste az NNK-t, és jelezte, hogy van egy olyan betegük, aki megfelel az úgynevezett esetdefiníciónak, azaz egy olyan meghatározásnak, ami leírja, hogy kik lehetnek majomhimlővírussal fertőzöttek. A betegtől mintát vettek, amelyet beküldtek az NNK nemzeti biztonsági laboratóriumába, ahol először többféle PCR-vizsgálatot végeztünk el a mintákon, amelyek pozitív eredményt adtak. Ezt követően meghatároztuk – szintén többféle módszerrel – a vírus teljes genetikai állományát. Így vált teljessé a nemzetközi előírásoknak megfelelő megerősítése a majomhimlő-fertőzésnek. Az NNK laboratóriumában a majomhimlő kimutatásának képességét egyébként nem most alakítottuk ki. Rendelkezésünkre állnak külföldi laboratóriumok protokolljai, valamint a vírussal kapcsolatos számos információ is. Éppen ezért az egyes egészségügyi szolgáltatókat a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatta arról, hogyan kell egy potenciális fertőzöttől mintát venni és beküldeni a laboratóriumokba. A nagyobb diagnosztikai laboratóriumoknak pedig – ahogy a koronavírus-járvány elején is tettük – olyan diagnosztikus anyagokat biztosítunk, amelyekkel ellenőrizni tudják vizsgálataik megfelelőségét.

– Most, hogy hazákban is jelen van a majomhimlő, mennyire kell komoly egészségügyi következményektől tartani?

– Mint minden emberi megbetegedést okozó kórokozót, ezt is komolyan vesszük. Azzal tisztában kell lennünk, hogy szerencsére a majomhimlő nem úgy terjed, mint a koronavírus, az influen­zavírus vagy akár a szalmonella baktérium. Szükséges a szoros kontaktus. Fontos, hogy aki észleli magán a tüneteket – a jellegzetes kiütések mellett a lázat, fejfájást, izomfájdalmat, hátfájást, duzzadt nyirokcsomókat, hidegrázást és fáradtságot –,
haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, szakrendelővel. Az időben felismert betegség, elkülönítés és diagnosztika a kulcs a járvány megelőzéséhez.

– Milyen védőoltások és gyógyszerek állnak rendelkezésre a fertőzés ellen?

– Rendelkezünk olyan gyógyszerekkel, amelyek képesek a majomhimlővírus szervezeten belüli szaporodását gátolni. A cidofovir nevű hatóanyagot jelenleg is használják, például egy herpeszvírusfajta okozta megbetegedés kezelésében. Az Európai Gyógyszerügynökség pár éve engedélyezte a brincidofovir és tecovirimat nevű készítményeket, ezeket kifejezetten a feketehimlő, majomhimlő és tehénhimlő kezelésére fejlesztették ki. Oltások tekintetében pedig már nem az 1980-as évek előtt használt oltóanyagok vannak, hanem azok modernebb változatai. Ezek vakcinavírust tartalmaznak, amelyek körülbelül 85 százalékban védenek a majomhimlő ellen is.

– Indokolt lehet az oltások széles körű bevezetése?

– Véleményem szerint erre egyelőre semmi szükség, mivel a jelenlegi, járványt okozó majomhimlő enyhe megbetegedést okoz. Ezért fontosabb a megelőzés, a higiénés szabályok betartása mind a lakosság, mind az egészségügyi személyzet részéről.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.