Ha ezt teszi a gyermeke szendvicsébe, ellenálóbb lesz a betegségekkel szemben

Amikor a szendvicsekről van szó, karikákra vágott paprika, uborka vagy paradicsom, esetleg jégsaláta jut elsőre eszünkbe.

Forrás: Mindmegette2025. 10. 18. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha szendvicsekről van szó, karikákra vágott paprika, uborka vagy paradicsom, esetleg jégsaláta jut elsőre eszünkbe. Ezek az amúgy is leggyakrabban fogyasztott zöldségek, és ezeket is halmozzuk a szendókba, pedig rengeteg más zöldség is létezik, melyek ráadásul szezonálisak télen, vagy tele vannak vitaminnal. Ilyenek a csírák is, amiket érdemes lenne minél többet fogyasztani, ugyanis igazi vitaminbombák - olvasható a Mindmegette cikkében.

szendvics, csíra
A babcsíra az ázsiai konyhában kedvelt alapanyag - FOTÓ: AMARITA / SHUTTERSTOCK

A reggelire készített, vagy tízóraira, esetleg uzsonnára csomagolt szendvicsekbe, ha kerül paprika, uborka vagy saláta, az már önmagában is szuper. 

Ha a gyerekünk nem szedi ki a zöldségeket, sőt szereti is ezeket, akkor ezért, ha kiszedi és nem szereti azokat, akkor pedig azért érdemes kísérletezni. 

Minden évszaknak megvannak a saját, szezonális alapanyagai, azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek az adott időszakban teremnek, így ekkor a legtöbb bennük a vitamin, az értékes ásványi anyag. A csírák viszont bármikor a rendelkezésünkre állhatnak.

Mik azok a csírák?

Ha még sosem ettél csírát, akkor is hallhattad már a csíráztatás fogalmát. Ez az, amikor a magból elkezd kifejlődni a növény, tehát egy fejlődő, fiatal hajtás. A színe zöld és fehér, az illata friss és erős, minden koncentrálódik benne, ami később, a kifejlett növényben is megtalálható. A csírák így igazi vitaminbombák, amiket megéri beépíteni az étrendünkbe, például szuper szendvicsfeltétek is lehetnek.

A csírák jótékony hatásai, ezért egészségesek

A csírák fogyasztása segíti az immunrendszer erősítését, a koleszterinszint csökkentését és a gyulladások kezelését. A csírákban rengeteg a vitamin, ásványi anyag és enzim, amik segítik az emésztést és a méregtelenítést is, jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, a bőr egészségére, a hormonháztartásra. Mindegyik csíra egészséges, immunerősítő, de a különféle növények csírái mind-mind másért jók, vagyis jobbak. 

A vegyszerrel nem kezelt magokat akár mi is csíráztathatjuk otthon, de sok helyen kapni konyhakész, fogyasztásra szánt csírát is.

Az ázsiai konyhában az egyik legkedveltebb a mungóbabcsíra, ami kapható itthon is, akárcsak a retekcsíra, brokkolicsíra, borsócsíra és a lucernacsíra. Ezek mellett búza-, napraforgó- és lencsecsírát is vehetünk, ehetünk, készíthetünk. A csírák szuper egészséges szendvicsbe valók, érdemes ezekkel felturbózni a gyerekeknek készített szendókat. Nemcsak extra ízt kölcsönöznek az ételnek, de támogatjuk a kicsik egészségét is.

A teljes cikket a Mindmegette oldalán olvashatják el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.