Alsónadrágok mutatták meg a termőföld minőségét

Kétezer pamut alsóneműt ástak el Svájcban egy tudományos kísérlet keretében: a kutatók azt találták, hogy a ruhadarabok megmutatják, hol a legtermékenyebb a talaj.

Forrás: MTI2022. 09. 29. 11:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mezőgazdasági földeken elásott pamut alsónadrágoknál 23 százalékkal több időbe telt a lebomlás, mint a kiskertekben elásottaknál – írta a Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet kísérletét vezető Marcel van der Heijden szerdai közleményében.

 

A gyorsabb rothadás azt jelzi, hogy több a tápanyag és a víz a talajban

 

– tette hozzá.

A tanulmány bebizonyította, milyen fontos szerepe van a humusztartalomnak a talaj vízháztartásában. – Minél több a humusz a talajban, annál több vizet tud tárolni – magyarázta Franz Bender projektvezető.

A kutatók szerint a kiskertekben a komposztálás miatt több a tápanyag a talajban. A komposztból felszabaduló tápanyagok élelmet jelentenek a földben élő apró élőlények számára, amelyek a lebontást végzik. Tanulmányok rámutattak, hogy a talaj minden köbcentiméterét különféle életformák – például baktériumok és gombák – milliói népesítik be.

 

Ezek az apró élőlények – gyakorlatilag ingyen trágyaként működve – feldolgozzák a lehullott leveleket, a füvet, a trágyát vagy az állati tetemeket, és a növények számára hozzáférhető tápanyaggá alakítják őket

 

– hangsúlyozta a közlemény.

Van der Heijden szerint a kísérlet azt üzeni a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, hogy ha fel akarják venni a harcot a szárazsággal, magas terméshozamot akarnak elérni, és közben fenntarthatóan szeretnének működni, akkor a változtatásokat a talaj humusztartalmának növelésével is elkezdhetik.

A Citizen Science nevű projektet 2021 áprilisában indították. A kísérletben ezren vettek részt Svájc különböző területeiről. Az alanyok egy standardizált eljárás során alsónadrágokat és teafiltert ástak el kertjeikben, földjeiken és legelőiken. Emellett talajmintákat és a megművelésre vonatkozó adatokat is szolgáltattak a kutatóknak.

Az alsónadrágokat és a talajmintákat laborban elemezték. A cél az volt, hogy a kutatók átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: supremecommunity.com)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.