– A mezőgazdasági földeken elásott pamut alsónadrágoknál 23 százalékkal több időbe telt a lebomlás, mint a kiskertekben elásottaknál – írta a Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet kísérletét vezető Marcel van der Heijden szerdai közleményében.
A gyorsabb rothadás azt jelzi, hogy több a tápanyag és a víz a talajban
– tette hozzá.
A tanulmány bebizonyította, milyen fontos szerepe van a humusztartalomnak a talaj vízháztartásában. – Minél több a humusz a talajban, annál több vizet tud tárolni – magyarázta Franz Bender projektvezető.
A kutatók szerint a kiskertekben a komposztálás miatt több a tápanyag a talajban. A komposztból felszabaduló tápanyagok élelmet jelentenek a földben élő apró élőlények számára, amelyek a lebontást végzik. Tanulmányok rámutattak, hogy a talaj minden köbcentiméterét különféle életformák – például baktériumok és gombák – milliói népesítik be.
Ezek az apró élőlények – gyakorlatilag ingyen trágyaként működve – feldolgozzák a lehullott leveleket, a füvet, a trágyát vagy az állati tetemeket, és a növények számára hozzáférhető tápanyaggá alakítják őket
– hangsúlyozta a közlemény.
Van der Heijden szerint a kísérlet azt üzeni a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, hogy ha fel akarják venni a harcot a szárazsággal, magas terméshozamot akarnak elérni, és közben fenntarthatóan szeretnének működni, akkor a változtatásokat a talaj humusztartalmának növelésével is elkezdhetik.
A Citizen Science nevű projektet 2021 áprilisában indították. A kísérletben ezren vettek részt Svájc különböző területeiről. Az alanyok egy standardizált eljárás során alsónadrágokat és teafiltert ástak el kertjeikben, földjeiken és legelőiken. Emellett talajmintákat és a megművelésre vonatkozó adatokat is szolgáltattak a kutatóknak.
Az alsónadrágokat és a talajmintákat laborban elemezték. A cél az volt, hogy a kutatók átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: supremecommunity.com)