Érdekesség a sportolók egyik kedvencéről, a zabpehelyről

A vegyes étrend menő nyersanyaga nem csak kásaként állja meg a helyét, annál többre is képes – olvasható a Csupa Sport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 09. 26. 15:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennyi az annyi?
A zabpehely energiatartalma a többi gabonaalapú, malomipari termékhez viszonyítva hasonló, kb. 380kcal/100g. Szénhidráttartalmával szénhidrát-anyagcsere (pl.: cukorbetegség, terhességi cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia) esetén mindenképpen számolni kell, kb. 65g szénhidrát/100g termék. Jó hír, hogy rosttartalma is jelentős (14g rost/100g termék), így a kiegyensúlyozott, vegyes étrend menő nyersanyaga is egyben.

Gluténmentesség kérdése
A zab eredendően gluténmentes. Tekintve azonban, hogy a zab feldolgozása az esetek többségében olyan gyárakban történik, ahol más gabonaféle feldolgozása is zajlik, szennyeződhet gluténnal. Cöliákia esetén nagyon fontos, hogy kizárólag a – szöveggel vagy ábrával (áthúzott búzakalász) jelzett – gluténmentes zabpelyhet válasszuk.

Apró vagy nagy szemű?
A zabpelyhek között is akadnak különbségek, a boltban találhatunk például a szemnagyságot tekintve apró szemű és nagy szemű változatot. Jelentős különbségről igazából nincs is szó, ám érdemes tudni, hogy a nagyobb szemű zabpehely kissé lassabban fog felszívódni és a teltségérzetet is hosszabb ideig biztosítja. Zabkása és zabkeksz szempontjából tehát ajánlottabb a nagyobb szemű pelyhet választani, de egy joghurthoz hozzákeverve, ha nem szeretnénk sokáig várakozni, az apró szemű változat az előnyösebb.

Zabkásakisokos!
Ha zabpehely, akkor zabkása. Legalábbis legtöbbünknek talán ez jut legelőször eszébe. A kása főzése nem vesz sok időt igénybe, ráadásul a készítés során kedvünkre formálhatjuk a karakterét. Főzhetjük tejjel, vízzel vagy laktózmentes tejjel, növényi italokkal. Tehetünk bele friss, mirelit vagy aszalt gyümölcsdarabokat, apróra vágott étcsokoládét vagy olajos magvakat. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával, édesítését tekintve pedig készülhet mézzel, cukorral, de akár cukormentesen is, a hozzávalók természetes édességét alapul véve. A bolti változatok esetén javasolt a cukor hozzáadása nélkül készült vagy a csökkentett cukortartalmú változatokat választani.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 


 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.