Mennyi az annyi?
A zabpehely energiatartalma a többi gabonaalapú, malomipari termékhez viszonyítva hasonló, kb. 380kcal/100g. Szénhidráttartalmával szénhidrát-anyagcsere (pl.: cukorbetegség, terhességi cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia) esetén mindenképpen számolni kell, kb. 65g szénhidrát/100g termék. Jó hír, hogy rosttartalma is jelentős (14g rost/100g termék), így a kiegyensúlyozott, vegyes étrend menő nyersanyaga is egyben.
Gluténmentesség kérdése
A zab eredendően gluténmentes. Tekintve azonban, hogy a zab feldolgozása az esetek többségében olyan gyárakban történik, ahol más gabonaféle feldolgozása is zajlik, szennyeződhet gluténnal. Cöliákia esetén nagyon fontos, hogy kizárólag a – szöveggel vagy ábrával (áthúzott búzakalász) jelzett – gluténmentes zabpelyhet válasszuk.