A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC), amely az ország pékipari szereplőinek túlnyomó többségét képviselő, több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztató szakmai szervezet, márciusi közgyűlésén egy tagjaira nézve kötelező érvényű közös nyilatkozatban állt ki a rovaralapú összetevők felhasználása ellen.
Az ágazati szervezet ezzel a lépésével főként arra reagált, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban hatályba lépett döntésével tovább bővítette azoknak a rovaralapú összetevőknek a körét, amelyeket emberi fogyasztásra is alkalmasnak minősített.
A még januárban elfogadott döntés konkrétan az ultraibolya sugárzással kezelt lisztkukacpor élelmiszeripari felhasználását engedélyezte. A SZPCC, egyébként egyhangúlag jóváhagyott határozatában, azt rögzíti, hogy a szlovák ágazati szereplők semmilyen körülmények között nem fognak termékeikben ilyen összetevőket felhasználni, még akkor sem, ha ezt a pékipari termékek szlovákiai forgalmazásában többségi szerepet játszó nemzetközi üzletláncok kifejezetten igényelnék tőlük.
Ha valaki darált kukacokat akar enni, az nyúljon az üzletek polcain már most jelen lévő nyugat-európai termékek után, amelyeket nagyban hoznak be az üzletláncok. A szlovákiai termékekben ilyen összetevőket biztosan nem talál a vásárló
– hangsúlyozta döntésük kapcsán a szlovák pékipari szervezet igazgatótanácsának elnöke, Milan Lapsansky, akinek szavait a Ma7.sk idézte. Hozzátette: bár az Európai Bizottság zöld utat adott az ultraibolya sugárzással kezelt lisztkukacpor élelmiszeripari felhasználásának is, továbbra sincsenek megbízható tanulmányok azzal kapcsolatban, hogy a rovaralapú összetevők fogyasztása hosszabb távon miként hat emberek egészségére. Aláhúzta: a gazdasági és erkölcsi indoklásoknak is megvannak a maga határai, és ők ebben a kérdésben nem fognak meghajolni sem a környezetvédelmi aktivisták, sem pedig az üzletláncok nyomása előtt.
A vonatkozó szabályozások szerint az EU-ban már több mint két éve forgalomba hozhatók különböző rovaralapú adalékokat tartalmazó élelmiszerek.
Ugyanakkor a legtöbb uniós országban nem írnak elő speciális megjelölési kötelezettséget az ilyen tartalmakra. Jelenleg ilyen „egyértelműen látható megjelölésre” vonatkozó kötelezettség csak Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában van érvényben, a többi tagállamban csak a megszokott tartalommegjelölésekben kell feltüntetni az ilyen adalékok jelenlétét. Szlovákiában a helyi élelmiszeripari kamara (PKS) adatai szerint a pékipari ágazat szereplőinek éves gyártási kapacitása közel 290 ezer tonna, ami csaknem teljes önellátást tenne lehetővé, ugyanakkor a gyártási lehetőségeket a helyi ágazati szereplők csak alig több mint ötven százalékában használják ki. A SZPCC idén közölt adatai szerint az országba behozott pékipari termékek mennyisége és aránya évről évre nő, tavaly több mint 55 ezer tonnát tett ki. Ezen termékek nagy része Belgiumból, Németországból és Lengyelországból származik, és túlnyomó többségük a nemzetközi üzletláncok pultjain kerül értékesítésre.
Borítókép: Kenyér. Illusztráció (Fotó: Getty Images)