Az inzulinszint és az ételekre adott reakció sokaknál különbözik. Taubes szerint a tudósok még nem tudják, hogy egyesek miért ehetnek több cukrot, és miért tárolnak zsírt, míg mások miért nem. Abban azonban egyetértenek, hogy a legtöbb ember annyira érzékeny az inzulinra, hogy nehezen égetik el a zsírban tárolt kalóriákat. Ez az úgynevezett „inzulinrezisztencia”, amelyet hipoglikémiának is neveznek.
Jacqueline felkereste Dr. Thomas Brunoskit, aki még az első orvosa volt a 90-es évek elején, amikor a Lyme-kor miatti étrendjének kialakításában segített.
Az orvos kiemelte, hogy mind a csökkent éhségérzet, mind a fogyásnak az egyértelmű oka az, hogy Jacqueline „elkerülte a cukrot!”
Gondolatok a cukormegvonás után
A gasztronómiai témákra specializálódott szerző a 30 nap végére nem tapasztalta, hogy annyival tisztább lenne a bőre, vagy hogy egy szuperhős energiájának varázslatos hatásaival rendelkezne, mint amiről a legtöbb diéta kihívás során beszámoltak. Viszont koncentráltabbnak érezte magát, könnyebb volt dolgoznia és az energiaszintje is sokkal kiegyensúlyozottabb volt.
Jacqueline végül egy hónappal később sem iktatta be újra rendszeresen a cukrot az étrendjébe. Az írónő szerint, bár nem voltak megvonásos fejfájásai, és nem ájult el, végül mégis drasztikus változásokat tapasztalt. Testileg leadta azokat a kilókat, amelyeket évek óta próbált leadni. A cukormentes napokon mélyen átaludta az éjszakát, és az energiaszintje is egyenletesebb, amíg ébren van. Azért eszik, mert éhes, nem pedig azért, mert késztetést érez rá.
„Rájöttem, hogy a hedonikus brownie és alkohol fogyasztásom tulajdonképp átmeneti érzelmi kötszerek a valódi emberi problémákra. Azóta, ha az élet valamilyen kemény kihívás elé állít, akkor már nem cukorral helyettesítem, hanem elfogadom, hogy van egy sérülékeny, szomorú, dühös vadállatom, aminek néha felszínre kell kerülnie. Szembe nézek azzal, ami előttem van és haladok tovább.” – mondta Jacqueline a cukormegvonási kísérletéről.