Káros függőségek: kulcsfontosságú az edukáció

Ahhoz, hogy az Elf Bar, a vízipipa, az energiaital vagy bármilyen más függőséghez vezető szer kapcsán szemléletváltás történjen, kulcsfontosságú az edukáció – hívta fel a figyelmet Kulja András, aki Magyarország egyik legnagyobb elérésű egészségügyi kommunikációs csatornáját vezeti. Egy budapesti kórház sebészszakorvos-jelöltjeként úgy véli, hogy a fiatalok is nyitottak az egészségügyi tartalmakra, a figyelmük viszont csak úgy tartható fenn, ha számukra is érdekes és érthető információkat kapnak.

2022. 07. 21. 6:58
null
Kujla András 20210909 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár az Elf Bar a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat nem tartalmazza, számos egyéb oka van, ami miatt kifejezetten káros – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kulja András, aki idehaza elsőként ismertette az újfajta dohánytermék egészségügyi hatásait.

Mindennapi függőségek

A sebészszakorvos-jelölt kiemelte: a manórúdnak is nevezett cigaretta elsősorban a magas nikotintartalma miatt veszélyes. A nikotin ugyanis idegméreg, ami kis mennyiségben is erős függőséget idézhet elő, elhagyása pedig komoly elvonási tüneteket okoz. Használója tehát egy idő után már nem a kellemes érzés, hanem az elvonási tünetek elkerülése miatt szívja azt.

Ezenfelül az Elf Bar a szervezet működésére nézve is komoly veszélyekkel jár: megzavarja az idegrendszer működését, jelentős mértékben rontja az alvás minőségét, hatással van a szív- és érrendszerre, nem utolsósorban pedig szívása által rengeteg mikroműanyag kerülhet a vérkeringésbe 

– figyelmeztetett a szakember, jelezve azt is, hogy a műanyag, folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, egyszer használatos eszköz környezetvédelmi szempontból is kifejezetten káros. Az elhajított eszköz ugyanis nem bomlik el, a benne található lítiumelemek pedig a talajba oldódva az élővilágot is károsíthatják. Sőt az is előfordulhat, hogy egy állat megrágja azt, és mérgezés következtében elpusztul – tette hozzá.

Kulja András szerint bár kevés szó esik róla, de a vízipipa is megdöbbentően káros az egészségre. Egy óra vízipipázással ugyanis nagyjából kétszáz szál cigarettának megfelelő nikotin kerül a szervezetbe, sőt enyhe szén-monoxid-mérgezést okoz – mutatott rá.

– Sokan gondolják úgy, hogy mivel a víz megszűri a dohányfüstöt, az kevésbé ártalmas az egészségre. A dohányfüstben lévő káros, rákkeltő anyagok, például az aromás szénhidrogének azonban egyáltalán nem oldódnak a vízben, így akadálytalanul a tüdőbe jutnak. Ráadásul, mivel a füst lehűl, kevésbé ingerli a légutakat, így használói mélyebbre szívják azt. A káros anyagok így egészen a léghólyagokig jutnak, majd átlépnek a véráramba, s onnan a szervezet minden részébe eljutnak, egy részük pedig kiválasztódik a vizelettel. Ennek következtében a vízipipázás nemcsak a szájüregi, a gége-, a gyomor- és a tüdő-, hanem a húgyhólyagrák esélyét is drasztikusan növeli. Ráadásul érgyulladást is okoz, ami hosszú távon érelmeszesedést idéz elő – részletezte Kulja András.

A sebészszakorvos-jelölt kitért a fiatalok által sokat fogyasztott energiaitalok egészségügyi hatásaira is. Mint mondta, attól, ha valaki néha-néha megiszik egy energiaitalt, nem lesz komolyabb baja, aki viszont folyton ezzel próbálja ébren tartani magát, annak előbb-utóbb meglesz a következménye.

– A magas cukor- és koffeintartalmú készítmények könnyen át tudják verni a szervezetet, a sejtek „fáradtságérzetét”, az energiaitaloknak köszönhető éberség viszont csak ideig-óráig tart. Közben viszont a koffein magas vérnyomást, erős szívdobogást és szívritmuszavart is okozhat. Emellett a nagy mennyiségű cukor hatására a vércukorszint is folyamatosan ingadozik, ami összezavarja a szervezetet 

– mutatott rá.

Szemléletváltás kell

Véleménye szerint ahhoz, hogy az Elf Bar, a vízipipa, az energiaitalok vagy bármilyen más függőséget okozó termék kapcsán egyfajta szemléletváltás történjen, kulcsfontosságú a fiatalok edukációja.

Ahhoz viszont, hogy a hozzáértő szakemberek megszólítsák őket, az online térben való jelenlét is elengedhetetlen. Ezt felismerve, a fiatal szakember tavaly július óta ismeretterjesztő videókat készít a TikTokon, amelyekben egyszerűen, röviden és közérthető módon mutat be egy-egy egészségügyi témát. Elmondása szerint erre a módszerre a fiatalok is nyitottak, akiktől különböző egészségügyi témákban, napi szinten sok-sok kérdést, megkeresést kap, amelyre igyekszik oktató jellegű választ adni.

Mint mondja, tisztában van vele, hogy egy néhány perces videóban nem képes minden tudást átadni, ezért arra törekszik, hogy egy-egy téma kapcsán a legfontosabb információkat foglalja össze. A fiatalok információéhségét tükrözi az is, hogy a TikTok-oldala egy év alatt Magyarország legnagyobb elérésű egészségügyi kommunikációs felületévé nőtte ki magát, amelynek jelenleg több mint 180 ezer követője van. A szakember ugyanakkor megjegyzi: bár óriási dolog, hogy a videói által havi három-ötmillió embert ér el, a hagyományos véleményvezérekkel és tartalomgyártókkal ellentétben azonban számára ez továbbra is csak egy hobbi, amely által a magyarok egészségtudatosságát szeretné növelni.

NATO-kampányhoz is felkérték

A közösségi médiában elért sikerének egyik eredménye, hogy a régióból egyedüliként a NATO Protect the Future (Védd meg a jövőt) elnevezésű kampányának egyik résztvevője volt, ahová fiatal, főként tudománykommunikációval foglalkozó tartalomkészítőket hívtak meg. A kampány során a résztvevők a NATO szakértőivel a környezetvédelem, a kiberbiztonság, valamint a dezinformáció elleni küzdelemről értekeztek. Elmondása szerint az utóbbi témakör egészségügyi szempontból is kifejezetten hasznos volt, mivel a koronavírus-járvány ideje alatt rengeteg álhír és összeesküvés-elmélet látott napvilágot. Szintén figyelemmel kísérte a szakértők klímavédelemmel kapcsolatos tájékoztatását is, akik rávilágítottak, hogy a környezetvédelem nemcsak a környezet, a mezőgazdaság vagy az élővilág, hanem a biztonság és a területi béke szempontjából is jelentős. A környezeti változások hatására ugyanis egyes területeken termés- vagy ivóvízhiány alakulhat ki, ami az adott régióban konfliktusokat generál, háborút eredményez, illetve migrációs hullámokat indíthat el. A globális klímaváltozás tehát nagy biztonságpolitikai veszélyt hordoz magában – mutatott rá.

Borítókép: Kulja András (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.