Így szabadulhat meg a cukor rabságától

A cukor, a cukros ételek utáni vágy nagyon kínzó tud lenni. Sok időbe és erőfeszítésbe telik, mire uralni tudjuk ezt a vágyat. De lehet uralni.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 10. 24. 10:06
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megértjük, hogy a sok felesleges cukor nem csak hizlal, de számos betegség kialakulásához vezethet, könnyű belátni, hogy a legjobb döntés az, ha megszabadulunk ettől a függőségtől is – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

Az édes ízek szeretete gyermekkorban alakul ki, édesszájú szülőknek általában a gyerekük is édesszájú lesz. Ha ráadásul a szülők az édesség adását összekapcsolják a jutalmazással, a szeretet kinyilvánításával, akkor a gyerekben – akár életre szólóan – rögzül a szokás, hogy édességgel jutalmazza magát. A legújabb tanulmányok azt állítják, hogy a cukorevés növeli a vesekárosodás, a szívbetegségek és a rák kockázatát is. A sikernek egy titka van: a kitartás. A szenvedés néhány nap után enyhül, egyre könnyebb lesz kézben tartani az étkezésünket. Következzenek a legfontosabb lépések a szabaddá válás útján.

1. NE ÉHEZZEN!

A rendszeres, napi három fő- és két kis étkezés fontos. Ha kimarad valamelyik, akkor csökken a vércukorszint, éhség jelentkezik, és erős kísértés az édes ízek iránt. Egy egész napos éhezés után a nagy többségnek nem egy jó saláta jár a fejében, mert gyors energiapótlásra vágyik. Ezt a helyzetet kerülheti el, ha figyel a rendszeres evésre.

2. NE SZOMJAZZON!

A szomjúságot nagyon könnyű összekeverni az éhséggel. Lássa el a szervezetét bőségesen tiszta vízzel, teákkal. A gyümölcsleveket egy ideig hanyagolja.

3. HELYETTESÍTSEN!

Már első körben dobja ki a cukrot, és keresse meg, hogy mi az önnek megfelelő: a sztévia, a nyírfacukor vagy az eritrit. Kis idővel meg lehet szokni az újfajta édes ízeket. Hosszabb idő elteltével pedig szépen le lehet csökkenteni az édes ételek arányát a táplálkozásunkban.

4. REGGELIRE TURMIXOLJON!

A cukorfüggőség megszüntetése szempontjából a legelőnyösebb reggeli egy tartalmas zöld- vagy gyümölcsturmix. Tej helyett készítsük kókusztejjel. Az alapunk legyen az alma, a répa, a cékla, a kiwi, a citrom, és adjunk hozzá bogyós gyümölcsöket meg egy-két karika banánt. Elszántak pedig kísérletezzenek a zöld leveles zöldségekkel, az avokádóval és az uborkával.

5. NYERSEN A LEGJOBB!

Az iparilag feldolgozott élelmiszerek zöme tartalmaz cukrot, még a sonka és a kolbász is, a joghurtokról nem is beszélve, olvassa csak el a címkéket. Éppen ezért hasznos a magunk vásárolta alapanyagokból készíteni az ételeinket.

6. ÉDESKÉS FŰSZEREZÉS

A koriander, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és kardamom természetesen édesíti az ételeinket és csökkenti a sóvárgást.

7. VEGYEN EGY MÉLY LEVEGŐT…

Amikor megszólal a belső hang, és azonnal cukrot kér, keressünk egy nyugodt helyet, csendesedjünk el, hunyjuk le a szemünket és lélegezzünk mélyeket. Minden kilégzésnél gondoljunk arra, hogy ezzel a kínzó vágyat fújjuk ki, és fújjuk el jó messzire.

8. KI A LEVEGŐRE!

Ha megteheti, de hétvégén mindenképpen töltsön több időt levegőn. A séta kisimítja a gondolatokat, oldja a stresszt, más üzemmódra állítja a szervezet működését.

9. PÓTOLJUK A TÁPANYAGOKAT!

Az erős sóvárgást tápanyaghiány is okozhatja. Kutatások szerint a króm, a magnézium és a B3-vitamin javítja a vércukorszintet, ha pótoljuk őket, alábbhagyhat a kínzó vágyakozás.

10. BÖJTRE FEL!

Egy néhány napos könnyebb böjt is sokat segít abban, hogy a cukortól elgyengült ízlelőbimbóink újra megszeressék a natúr ízeket.

11. FIGYELJÜNK AZ ÉRZELMEINKRE!

Érdemes résen lenni és megfigyelni, milyen lelkiállapot hívja elő a cukor iránti erős késztetést. Keressük meg ennek a lelkiállapotnak, viselkedési mintának a gyökerét, az okát. Ha ezt megfejtettük, akkor lehet, hogy megszabadulunk ettől az egészségromboló függőségtől. Ha egyedül nem megy, kérjük szakember segítségét.

12. A MOZGÁS GYÓGYÍT

Bármilyen könnyed mozgás segít a feszültség oldásában, növeli az energiát, stabilizálja a vércukorszintet. Arról nem is beszélve, hogy mozgás után már kétszer is meggondolja az ember, érdemes-e mindent lerombolni egy kakaós csigával.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.