időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Ezt mondja a dietetikus a cukorfogyasztásról

Forrás: Mindmegette
2022.05.23. 08:50
borítókép

Néha felmerül bennünk a kérdés: ha sokat eszünk ezekből a finomságokból, cukorbetegek leszünk?

A mogyorókrémet szeretjük önmagában, sütikben és palacsintában, sőt kenyérre kenve is. Utóbbi kicsit furcsa, de mégis elkészítjük, ha ilyen reggelit óhajt a gyerek, pedig a szívünk mélyén tudjuk, nem kellene – olvasható a Mindmegette cikkében. Hogy miért kenjük mégis a finom barna krémet a teljes kiőrlésű kenyérre? Mert hinni akarunk a reklámban mosolygó kedves anyukának, aki azt próbálja elhitetni velünk, hogy ez egy egészséges napindító kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Szó sincs róla, hogy ez lenne a tökéletes reggeli! De a mogyorókrémben nincs olyan összetevő, ami alkalomszerű és mértékletes fogyasztás mellett bármilyen betegséget okozna– nyugtat meg minket Kreisz Andrea dietetikus. 

A zsír-, cukor- és energiatartalma magas, ez egyértelmű, elég, ha csak az élelmiszer-összetevőket elolvassuk a csomagoláson.

A felsorolást mindig azzal kezdik, amelyből a legtöbb van a termékben. A mogyorókrém esetében ez a cukor, majd ezt követi a pálmaolaj. A finomított cukor nagy mennyiségű fogyasztásának hátrányairól sokat lehet hallani: elhízás, fogszuvasodás, emelkedett trigliceridszint stb., viszont kevésbé ismert, hogy az élelmiszeriparban előszeretettel használt pálmaolaj (és a kókuszzsír is) más növényi olajokkal ellentétben magas telítettzsírsav-tartalmú.

Emiatt a transzzsírsavakhoz hasonlóan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A termékben használt emulgeálószerek, melyek a különböző alapanyagok egymásba való eloszlását segítik, például a szójalecitin, csak kis mennyiségben vannak jelen, tartani nem kell tőle

– teszi hozzá a szakember.

A csokoládé megítélése hasonló a mogyorókréméhez, de a magas cukor- és zsírtartalma ellenére flavonoidtartalmára hivatkozva (az antioxidánsok egyik típusa) egyesek a csokoládé fogyasztását indokoltnak tartják. A flavonoid a kakaópor révén kerül a csokoládéba, s valóban nagyobb mennyiségben, mint a mogyorókrémbe, de sajnos a mennyisége a termék előállítása során nagymértékben csökken. A 70-75%-os vagy ennél magasabb kakaótartalmú étcsokoládék lennének a kívánatosak, de ezekben a termékekben jóval több a cukor, ellensúlyozva a keserű ízt, amit sokan nem szeretnek. Emiatt az étcsokoládé egészségre gyakorolt hatása még vitatott. 

A tejcsokoládéba eleve kevesebb kakaópor kerül, s a benne lévő tej előnytelenül befolyásolja a flavonoid felszívódását. A fehér csokoládéban pedig, a kakaópor hiányából adódóan, nincs is. A kakaóvaj nagy része telített zsír, amely kedvezőtlenül hat a vérzsírértékekre, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

– figyelmeztet a szakember.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)