időjárás 14°C Amália 2022. október 7.
logo

Minden, ami repül – nemzetközi légi parádé lesz a hétvégén

Forrás: MTI
2022.09.07. 07:29 2022.09.07. 09:53
Minden, ami repül – nemzetközi légi parádé lesz a hétvégén

Magyar produkciók és külföldi gépek, drónok, helikopterek, vitorlázó, légcsavaros és sugárhajtású repülőgépek is várják a látogatókat a pénteken kezdődő Szeged International Airshow-n – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A program péntek délután modellezők, siklóernyősök, sárkányrepülők érkezésével indul, amit mások mellett ejtőernyős-formaugrás, T–28 Trojan amerikai felderítőgép, az olasz Silver Chiken vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok bemutatója követ. A német műrepülő bajnok Martin Graef szinte állandó résztvevője a szegedi rendezvénynek, amelyre mindig új produkcióval érkezik. Idén Extra 300S repülőjével mutatja be műsorát péntek délután, szombaton és vasárnap délelőtt.

Napnyugtától egészen fél 9-ig pirotechnikával kísért látványshow részesei lehetnek a vendégek. A helikopterek és repülők mellett Szeged égboltját egyszerre száznál több drón festi majd színesre, és bemutatkozik a Magyar Honvédség egyik Gripenje is, amely szombat délután is bemutatórepülést tart.

Szombaton látható majd az L–29 Delfin sugárhajtású vadászrepülő, a Bell AH–1-es harci helikopter, a Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo–105-ös, de Vári Gyula is Jak–52-esével. Ugyancsak ekkor mutatja be programját Tóth Ferenc, a világ legeredményesebb vitorlázó műrepülője. Délután az Airbus H–145-ös harci helikopterének részvételével tartanak ejtőernyős bemutatót, feltűnik az égen az ausztrál CAC Boomerang C–12-es második világháborús harci gépe, és tart kötelékrepülést a Hawks of Romania öt gépe, valamint a Red Bull Blanix Team is.

Vasárnap a helikoptereké lesz a főszerep. Az egyik leglátványosabb produkciónak a nagy helikopterkötelék csoportos felszállása ígérkezik. Az utolsó napon is látható majd ejtőernyős-formaugrás, valamint levegőbe emelkednek a Hawks of Romania gépei és Martin Graef is, a hazai pilóták közül pedig Urbán Gergő KA–26-os könnyű helikopterével.

A Szeged International Airshow hagyományaihoz híven a látogatók sétarepüléseken is részt vehetnek, helikopterről, repülőgépről vagy akár hőlégballonból csodálhatják meg a várost és környékét – írták a szervezők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.