Gulácsi Péter felnőtt és nem szépít: „Óriási hibát követtem el!”

Gulácsi Péter a Sahtar Donyeck ellen hazai pályán elszenvedett 4-1-es vereség után megvédte az edzőjét, vállalja a felelősséget, és szerinte az RB Leipzig gyakorlatilag négy öngólt szedett be a Bajnokok Ligája csoportkörének keddi nyitónapján az F csoportban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 07. 6:35
GULÁCSI Péter
Glasgow, 2022. május 6. Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa a labdarúgó Európa-liga Glasgow Rangers - RB Leipzig elõdöntõjének visszavágó mérkõzésén Glasgowban 2022. május 5-én. Fotó: MTI/EPA/Robert Perry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a Sahtar Donyeck elleni mérkőzés előtt arról beszélt hogy a csapat rendkívül elégedetlen volt az elmúlt hét végén a Frankfurt ellen elszenvedett 4-0-s vereség miatt, és erre muszáj jól reagálniuk a BL-ben. Nos, a várt pozitív fordulat teljes egészében elmaradt.

Magyar szempontból különösen szomorú, hogy a Sahtar ellen épp a válogatott kapus látványos hibája után indult meg a lejtőn a Leipzig: a 16. percben Gulácsi kijött a térfél közepére, ahol cselbe bonyolódott, elveszítette a labdát, így az ukránok az üres kapuba lőhettek.

– Elképesztő. Óriási hibát követtem el az első gól előtt – idézte Gulácsi Pétert a Kicker a mérkőzés után.

Ez volt persze a lényeg, de a magyar kapus bővebben is értékelte a történteket: – Az olyan hibának, mint amit a vezető gólnál elkövettem, nem szabadna megtörténnie. Utána azonban sikerült visszavágnunk és kiegyenlítettünk. A Sahtar második gólja nagy pofon volt mentálisan. Ha megnézzük a meccset, 90 percen keresztül mindent megtettünk, nyomtunk. 2-1-es hátrányban kinyíltunk hátul, a védelem fellazult. Tényleg meg akartuk nyerni ezt a meccset, de sok minden ellenünk alakult. Hajlamosak vagyunk hibázni, amiért könyörtelenül megbüntetnek minket. Nagyon rosszul kezdtük a szezont, de már a Dortmund elleni bajnoki vár ránk, amelyen mindent bele kell adnunk – fogalmazott Gulácsi.

A magyar kapus védelmébe vette Domenico Tedesco vezetőedzőt, akinek az állása már a Frankfurt elleni fiaskó után veszélybe került, és ezt a helyzetet nyilvánvalóan csak tovább rontotta a BL-kudarc.

– Az edző nem tudja kivédeni a bekapott gólokat – reagált Gulácsi. – Mi adtunk esélyt az ellenfélnek, mi tettünk kockára mindent. Az edző nem felelős a mi pályán elkövetett hibáinkért, hiszen mindannyian felnőttek vagyunk. Mi, az edző és a csapat együtt kell, hogy megfordítsuk a dolgok állását. A Sahtar ellen már ennek szellemében akartunk teljesíteni, de nem tudtunk megfelelő eredményt elérni, noha nem játszottunk rosszul. A négy bekapott gólunk gyakorlatilag négy öngól volt.

Szép gesztus Tedesco védelmére kelni, de könnyen elképzelhető, hogy a megmentéséhez a csapatkapitány szavai is kevésnek bizonyulnak majd. 

A Leipzig a Bundesligában öt forduló után mindössze öt ponttal a 11. helyen áll, a Német Szuperkupát hazai pályán simán elveszítette a Bayern München ellen, és a papíron gyengébb Sahtar ellen súlyos vereséggel nyitott a BL-ben. Megmagyarázhatatlan, hogy a tavaszi sikerek után (Német Kupa megnyerése, BL-indulás kiharcolása, Európa-liga-elődöntő) mi siklott ennyire félre a nyáron. Mindenesetre Tedesco nem aggódik a jövője miatt.

– Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat – értékelt az edző. – A mérkőzés alakulása őrületes volt, sok minden visszaköszönt az elmúlt hetekből, de nem lenne igazságos a játékosokat rossz hozzáállással vádolni, mert harcoltak becsülettel. Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt, de el kell fogadni, hogy a futball néha ilyen. Másnap minden kicsit jobb lesz már, előre kell néznünk és a Dortmund elleni meccsre kell koncentrálnunk.

Az a kérdés, hogy azon a találkozón még Tedesco ül-e majd a lipcsei kispadon, miután néhány napon belül a két legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Leipzig vezetőedzőjeként: a Frankfurt elleni 0-4 volt a negatív rekord, ami mögé a Sahtar elleni 1-4 gyorsan felzárkózott a második helyre a szégyenlistán.

Borítókép: Gulácsi Péter (Fotó: MTI/EPA/Robert Perry)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.