Gyurcsány még mindig hasznos idióta számunkra?

Egy biztos: rendkívüli helyzetekben rendkívüli kérdésekre is választ kell találnunk.

2020. 05. 04. 15:55
null
Százmilliók röpködnek a DK elnökének nyilatkozatában Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz kérdés, egy azonban biztos: rendkívüli helyzetekben rendkívüli kérdésekre is választ kell találnunk.

És Gyurcsány, alias Ferenc testvér politikai életünkben játszott szerepének megítélése ilyen kérdéssé vált az elmúlt hetekben.

A békeidőkben ugyanis azt gondolhattuk, hogy amíg Ferenc testvér ott izeg-zizeg, lárifárizik, kígyózik az ellenzék élén, s mint a nagyhal, sorban nyeli le a kishalakat az ellenzéki oldalon, addig nem lehet nagy baj, sőt: hősünk a „nem tudják, de teszik” logikájának megfelelően éppen saját személyének elfogadhatatlansága által lehetetleníti azt, hogy a darabjaira hullott balliberális ellenzéki hordalék magára találjon. S még inkább, hogy esélye legyen a 2022-es

választások megnyerésére.

Nos, éppen ezért gondoltuk azt, hogy Ferenc testvér igazi hasznos idióta a nemzeti és konzervatív tábor számára, mert amíg ő van, amíg ő aktív, sőt amíg ő az ellenzék „vezére”, addig mi kérhetünk nyugodtan, nemhogy egy kávét, de akár még egy kapucsínót is. (Az Unicummal vigyázzunk, még a karanténban is,

nehogy Karácsonyra kezdjünk hasonlítani!)

Csakhogy „hősünk” és kedves felesége, Dobrev Klára az elmúlt hetekben oly mértékben káros tevékenységet folytat a nyilvánosság előtt, aminek – elsősorban a közhangulatra nézve – veszélyes következményei is lehetnek. Hiába bérmálkozott annak idején hetente vagy naponta, ez nem látszik meg rajta: mostanság hetente borít ő, kedves felesége és a pártja a nyilvánosság elé olyan szennyeket, a kormánnyal szembeni olyan gyűlöletcunamit, amely az egyébként józan gondolkodású baloldali-balliberális választókat is megzavarhatja.

Nem akarom felsorolni az utóbbi időszakban tett nyilatkozataikat Brüsszelben és Budapesten, mert már megtettem korábban is, csak Gyurcsány egyik legutóbbi, facebookos hörgésére hívnám fel a figyelmet, amelynek során azon háborog, hogy a kormány 36 ezer kórházi ágy felszabadítását határozta el.

Gyurcsány szerint ez felháborító lépés, emiatt hatalmas indulatba jön, és végtelen finomsággal közli a végén: „felelősök lesztek sok ember haláláért, és nem lesz bocsánat”.

Egy dolog, ha valaki vitatkozik rendkívüli helyzetekben hozott, nagyon nehéz és verejtékes egészségügyi döntéseken. Ezt teheti.

Egy teljesen más dolog azonban az, ha valaki úgy állítja be a helyzetet, mintha a kormány szándékosan akarna valakiknek egészségi hátrányt okozni. De Gyurcsány ezt teszi: virtuálisan az öklét rázza és fenyegetőzik.

„Nem lesz bocsánat” – mondja.

Ez penetráns hangnem, és az vele a legnagyobb baj, hogy még mindig képes hatni kevésbé tájékozott emberekre, pánikot gerjeszthet.

Nem beszélve arról, hogy demokrata politikus így nem beszélhet – a demokrácia nem a fenyegetőző hordószónokokról szól.

Szóval annyi bérmálkozás után most jó lenne Gyurcsánynak bűnbocsánatot kérnie. De nem fog.

És éppen ezért vetem fel a kérdést: vajon még mindig a hasznos idióta kategóriájába sorolhatjuk Ferenc testvért?

Szerintem már nem.

Ő már nem hasznos.

És ennek politikai következményei is lehetnének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.