Kocsis Máté Gyurcsányt lealázó mondatai példaértékűek – mert ez már politikai háború

A Fidesz frakcióvezetője úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna.

2021. 02. 22. 21:04
KOCSIS Mt
Budapest, 2021. február 22. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. február 22-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán

A Fidesz frakcióvezetője úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlament tavaszi ülésszakának első napján úgy bánt el Gyurcsány Ferenccel, ahogyan utóbbi már sokszorosan kiérdemelte volna – de így még egyszer sem kapta meg.

Idézzük fel mondatait, mert megéri:

„Bárki kioktathatja Parragh urat erkölcsből, de ön nem. Ön az egyetlen, akinek erkölcsből ebben az épületben semmilyen mondanivalója nem lehet ebben a Házban. Nekünk az nem esik jól, hogy gyurcsányozunk, hanem az esne jól, ha eltűnne a közéletből.”

Ideje volt ezt kimondani a parlamentben: Őszödi Gyurcsány Ferenccel csak és kizárólag ilyen hangon szabad bánni, mert ez az egyetlen adekvát válasz az általa előadott handabandázó, hazug, de sokak számára mégis hatásos – és ezért veszélyes! – politikai színjátékra.

Kocsis Máté felszólalása éppen ezért modellértékű, mert a legélesebb ellenzéki fellépésre, melyet Gyurcsány és persze a többi ellenzéki politikus ad elő, csak a legélesebb válasz adható, amely csattan és visszhangzik a magyar közéletben, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, aminek tovább gyűrűző hatása van, ami megjegyezhető és idézhető. Minden más, megengedő, udvarias, glasszé-kesztyűs, netán gyámoltalan kormányzati reagálás gyakorlatilag a verbális vereséggel egyenlő. Aki ezt nem hiszi el, az súlyosan téved.

Mert mi is a jelenlegi helyzet?

Az, hogy politikai háború van Magyarországon, amit nem fegyverekkel, hanem szavakkal vívnak legalább 2022 tavaszáig. Ezt a háborút nem a kormány, nem a Fidesz és a KDNP kezdeményezte, hanem az ellenzéki pártok, különös tekintettel a DK-ra és a Momentumra, de bőszen zárkóznak-zárkóztak fel hozzájuk a többiek is, főleg a Jakab Péter-es Jobbik (bocsánat: Ballik).

Mikortól beszélhetünk politikai versengés helyett immáron politikai háborúról?

Ennek megértéséhez a valódi háborúban szemben álló felek magatartását kell csak megvizsgálnunk. A valóságos háborúban a szembenálló seregek tábornokai és katonái úgy mennek a csatába, hogy az ellenség számukra maga az ördög, tehát velük szemben minden eszköz megengedhető, a küzdelemben nincs morális korlát, lehet átverni, megtéveszteni, hazudni, csalni, lopni, ölni. Ahogy a szovjet katonák harcba mentek a „fasíszt” ordítással, s onnantól kezdve minden megengedett volt számukra. Fordítva ugyanúgy, más jelszavakkal. (Az amerikaiak közel-keleti katonai beavatkozásainak kulcs-szava és indoka pedig a „terrorism” és „terrorist” volt.)

A globális liberális-kozmopolita hálózat által irányított és pénzelt „hazai” ellenzék – tisztelet a kivételnek – verbálisan, de háborút indított az Orbán-kormánnyal szemben. Az ellenzéki szavak és mondatok, az állítások a parlamentben és azon kívül régen nem az igazságról szólnak, vagy valódi vitákról, ahol érvek csapnak össze a logika szabályai szerint; a tét szigorúan a háború megnyerése, a Fidesz politikai megsemmisítése. A szavak és mondatok pedig pusztán eszközök, esetükben kíméletlen eszközök a hatalmi cél elérése érdekében.

Ennek egyetlen „Pazar” példája Dobrev Klára egyik korábbi megnyilvánulása, amelyben egy szuszra közölte, hogy a kormány nem tudja kezelni a gazdasági válságot, óriási a szegénység Magyarországon, illetve a kormány elvesztette a vírus elleni küzdelmet. Minden ténybeli adat ennek homlokegyenest az ellenkezőjét mutatja – de mit számít ez, ha a cél a hatalom megszerzése, bármi áron is?

Vagyis: ez a gyűlölet, a háború és az erkölcstelenség logikája. Mivel értelmes vitát háborúban nem lehet folytatni, ezért a jelenséget kell megmutatnia a választók felé: íme, ők ilyen, morálisan züllött emberek, íme, ők azok, akik erkölcsi értelemben méltatlanok arra, hogy hatalomra kerüljenek. Minősíteni kell őket, élesen, keményen, ha kell kíméletlenül, mint Kocsis Máté tette. Ő szigorú volt, de igazságos: Gyurcsányt, mint az ellenzék központi figuráját persona non grata-nak minősítette – mert ő már régen nem „lottó ötös” a nemzeti oldal számára.

A kemény és magabiztos fellépés modellje a külpolitikai viszonyokban már megjelent a kormány részéről, jómagam is írtam többször arról, hogy Varga Judittól mondjuk Menczer Tamásig és másokig hatásosan léptek-lépnek fel a minket méltatlanul támadó külföldi liberális politikusokkal szemben. Most itt az idő, hogy ugyanezt a modellt alkalmazza kormányoldal a belpolitikában, a kampányban is. Kocsis Máté megadta ehhez az alaphangot.

Háború van, barátaim, a szavak háborúja, s ennek megfelelő módon reagáljunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.