Autóhitel-szerződések: precedensértékű ítélet

Autóhitel-szerződések ezreire lehet hatással a Fővárosi Törvényszék tegnap kihirdetett jogerős ítélete.

Horváth Csaba László
2014. 02. 19. 4:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen is érvénytelen a bíróság ítélete szerint az az autóhitel-szerződés, amit 2008-ban kötött egy adós az MKB Euroleasing Zrt.-vel. Az adós közel hárommillió forint hitelt vett fel a pénzintézettől, amit már csaknem megfizetett, amikor az autóját ellopták. Ezt követően az MKB további milliókat követelt az adóstól, ő azonban nem ismerte el a tetemes tartozást. A vita a bíróságon folytatódott, s mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, már az elsőfokú bíróság is az adós javára döntött.

A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítéletében lényegében helybenhagyta a korábbi döntést, amely szerint az autóhitel-szerződés azért érvénytelen, mert azt egy olyan autókereskedő írta alá, akinek nem volt jogosultsága a pénzintézet helyett aláírni a szerződést.

Az adóst képviselő ügyvéd a nyertes pert követően elmondta, precedensértékű ítéletet hozott a bíróság az autóhitelesek szempontjából, szerinte a döntés több ezer adós szerződésére lehet hatással, ugyanis sok esetben a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva írhatták alá a szerződéseket arra nem jogosult autókereskedők. Bihari Krisztina kifejtette: a 2010 előtt hatályos törvényi szabályozás szerint alapvetően kétféleképpen járhattak el a pénzintézetek képviseletében az autókereskedők. Az egyik esetben a kereskedő aláírhatta a bank nevében a hitelszerződést, a másikban csupán összehozhatta a pénzintézetet és az ügyfelet.

A Magyar Nemzet úgy tudja, utóbbiak voltak többségben, ezt a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete is megerősítette. Fojt Attila, az egyesület elnöke a lapnak korábban azt mondta, nem is tudott arról, hogy volt-e egyáltalán olyan autókereskedő, amelyik a pénzintézet nevében jogosult lett volna a hitelszerződés aláírására.

A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása szerint azt, hogy a pénzintézetek nevében mely vállalkozások voltak jogosultak a hitelszerződések aláírása a 2009. december 31-én a hatályos engedélyek alapján a bankok esetében itt olvashatják, az egyéb pénzintézetek esetében pedig itt tekinthetik meg.

 

A listák tartalmazzák mindazon pénzintézeteket, amelyek igénybe vettek olyan vállalkozásokat, amelyek a nevükben eljárhattak, illetve azon cégek, úgynevezett ügynökök listáját is, amelyek jogosultak voltak a velük kapcsolatban álló pénzintézet nevében önállóan eljárni. Amennyiben az Ön hitelszerződését az az autókereskedő írta alá, ahol autóját vette, s a hitelügylet 2010 előtt jött létre, viszont nem nem találja az autókereskedő cég a nevét az MNB listáin, úgy vélhetően hitelszerződése szabálytalan módon jött létre.

A lap a tisztánlátás érdekében a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is megkereste, s kikérte azokat a listákat, amelyek tartalmazzák, mely autókereskedők voltak jogosultak eljárni a pénzintézetek nevében. Kiderült, a legnagyobb hitelnyújtók szinte elvétve álltak kapcsolatban olyan kereskedőkkel, akik jogosultak voltak eljárni helyettük. Miután közzétették a listákat, az adósok tömege jelezte a Magyar Nemzetnek, hogy az ő hitelszerződésüket is az autókereskedő írta alá, a kereskedés neve azonban nem szerepel az MNB listáin. A 2009. december 31-én hatályos listákból kiolvasható, a legnagyobb hitelközvetítő pénzintézetek országszerte alapvető szabályokat hághattak át.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.