Százmilliókat kapott Matolcsyéktól a Vs kiadója

Hihetetlen összegekkel szembesülünk, miután nyilvánosságra kerültek az MNB-alapítványok költései.

MNO
2016. 04. 22. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra kerültek a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak költései, így kiderült: hatalmas összegekkel támogattak egyetemeket, alapítványokat, magánszemélyeket, illetve a Vs.hu kiadóját is. Ismert: a 2013 novemberében indult hírportál sajtóinformációk szerint Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz tartozik. Ő egyben annak a Növekedési Hitel Banknak a tulajdonosa a BanKonzult Kft.-n keresztül, amelyen át korábban 500 millió forinthoz jutott a Vs-t kiadó társaság. Nem akárkitől jött ez a pénz, egyenesen az MNB Növekedési hitelprogramjából származott. Tavaly jelentették be azt is, hogy a Vs-t kiadó New Wave-csoport veszi meg 4,2 milliárd forintért az Origót. A Szemereyhez való egyértelmű kötődésről a Heti Válasz számolt be korábban: eszerint az üzletemberhez tartozó BanKonzult Kft.-től utalták el három éve a New Wave Production Kft. bejegyzési illetékét.

Úgy tűnik, elég bőkezűen jött pénz a portálhoz az MNB alapítványaitól is. Ugyan sokáig nem szerették volna közzétenni, kiket támogattak és mennyiért, a Kúria és az Alkotmánybíróság döntése nyomán most kénytelenek voltak megtenni. Ha csak a New Wave-csoportot nézzük, 500 milliós összegnél járunk, de ha belevesszük a cégcsoporthoz tartozó We Love Publishinget is – amely alatt a We Love Budapest és a We Love Balaton megjelenik –, már közel 650 millió forintnál járunk.

A Pallas Athéné alapítványok a szerződések szerint az úgynevezett Magyarország 2015 projekt megvalósítását támogatták, „melynek keretében egyéves időintervallumban, a 2015. évben heti és havi rendszerességgel közszolgálati tartalmakat dokumentumfilmes és korszerű multimédiás formátumokban hoz létre és tesz közzé honlapján”. De a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítványtól kapott még tavaly év végén 69 milliót a New Wave Production Kft., méghozzá az Innovatív társadalmi újságírás – 2016 című projektre. Ebbe dokumentumfilm- és cikksorozat, médialaboratórium, „social media-támogatás” tartozik bele.

Egyébként a Vs korábban április 25-ei, azaz jövő hétfői határidővel netes videópályázatot is hirdetett 10 millió forintos keretösszeggel. A „globális és lokális” témában hirdetett pályázat oldalán arról nem találunk információt, hogy ehhez adott volna támogatást az MNB bármelyik alapítványa.

De jött pénz többek közt a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványtól (Pageo) is: tavaly februárban a New Wave Production 72 millió forintot kapott „aktív társadalmi felelősségvállalásra”. Ebbe egyebek mellett a migrációról szóló tanulmány és geopolitikai tematikájú honlaprész tartozik bele. De tavaly májusban például arra is kapott 14 milliót az NWP, hogy magyarra fordítsa és kiadja George Friedman három könyvét. Ő az az amerikai elemző, aki nemrég a Mandinernek adott interjút, kiállva Orbán Viktor migrációügyi álláspontja mellett.

Magánszemélyek, alapítványok, egyetemek is bőséggel kaptak támogatásokat Matolcsyéktól. A Pallas Athéné Domus Mentis tavaly márciusban például 101 millió forintos támogatási szerződésről állapodott meg a Kecskeméti Főiskolával, a TEDx Danubia Nonprofit Kft. konferenciaszervezésre 13 milliót kapott tavaly áprilisban a Pageótól. A Pageo egyben bőséggel támogat magánszemélyeket is: volt, aki tavaly októberben 1,3 milliót kapott gazdasági sikertörténetek kutatására Nagy-Britanniában, Japánban és Szingapúrban.

A Pallas Athéné Domus Concordiaetől (Padoc) határon túli egyetemeknek jutott: a Sapientiának 126 millió, a Partiumi Keresztény Egyetemnek 40 millió, az Újvidéki Egyetemnek 23 millió. Kapott 32 milliót a Nemzeti Színház is a magyar nyelv és kultúra támogatására. A Padoc bőkezűen vásárolt magyar és külföldi értékpapírokat is: több százmillió forint, illetve több mint 70 millió euró folyt el arra, hogy értékpapírt vegyenek az Államadósság Kezelő Központtól, az MKB Banktól, illetve a Növekedési Hitel Banktól.

Az Origo új vezérigazgatója, Száraz István másik cége, a Frank Digital is jól járt: a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) 64,6 millió forintot ítélt meg neki. Kidolgozhatta egyebek közt doktori iskola kreatívkoncepcióját, valamint tudásközpont létrehozásának előkészítésében is részt vehetett.

A PADA a Matolcsy Györgyről szóló Sakk és póker című könyv útját is egyengette: jutottak milliók a hirdetési kampányra, valamint román, cseh, lengyel és ukrán fordításra is. Érdekesség továbbá, hogy a PADA kuratóriumának elnöke maga Matolcsy György.

Matolcsy egyébként korábban adott már interjút a Vs-nek: a szerző nélküli cikk szerint ímélben volt módjuk feltenni kérdéseket a jegybankelnöknek. Korábban beszámoltunk róla, hogy Kecskemét polgármesterével, Szemereyné Pataki Klaudiával is jött már ki névtelen interjú: férje révén ő is távoli kapcsolatban áll Matolcsyval. Emlékezetes továbbá, hogy a Vs.hu azután távolította el Keller-Alánt Ákos újságírót, hogy a Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtótájékoztatón Rogán Antalt kérdezte.

Péntek este aztán interjút közölt a Vs.hu főszerkesztőjével, Lebhardt Olivérrel a Kreatív. A portál vezetője kijelentette, szerinte nincs semmi szégyellnivaló a támogatásokban, és kínosnak sem tartja a dolgot annak fényében, hogy egy ideje a Vs közöl sorozatot a Századvég milliárdos tanulmányairól. Lebhardt szerint olyan dolgokra írták ki a pályázatot, amelyek fontos társadalmi jelenségek, ezeket pedig közszolgálati tartalomnak tartja, melyek mindenhol pályázati pénzből készülnek.

Lebhardt kifejtette, multimédiás anyagaikon, versusos vitáikon sokan és sokat dolgoztak, a menekültekről szóló nagyriportjuk pedig németül a Freitagban is megjelent. „Talán mi mutattuk meg a leghatásosabban a menekültválság emberi arcát, ami reményeim szerint a közbeszéd színvonalán is javított kicsit akkoriban.” A főszerkesztő közölte, a projektek, pályázatok finanszírozásáról a szerkesztőség többsége nem tudott, csupán az elmúlt napokban beszélt velük róla, közlése szerint tudomásul vették. Elmondta továbbá, hogy az anyagok elkészítésében teljesen szabad kezet kaptak.

Megírtuk korábban azt is, hogy az MNB-alapítványok bőkezűen vásároltak be Balatonakarattyán, tehát azon a településen, amelyet a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi vezet. Nettó 890 millió forint ment el itt a MÁV-üdülőre.

A Pallas Athéné alapítványok elképesztő összegű költései külön-külön elérhetők: a PADA-támogatások itt, a PADS költései itt, a Padoc-összegek itt, a PADI-támogatások itt, a Pageo-költések itt, a PADMA-pénzek adatai pedig itt tekinthetők meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.