Szépen gyarapodik Matolcsy családja

Ezúttal Matolcsy György fia lett egy közel milliárdos árbevételű bútorgyár tulajdonos-ügyvezetője.

MNO
2015. 12. 22. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel milliárdos árbevételű bútorgyár tulajdonos-ügyvezetője lett Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám – számolt be róla a 444. Ismert: a jegybankelnök gyermeke 2011 júniusában alapította meg az ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó Magyar Stratégiai Zrt.-t. Ez a cég szerzett tulajdonjogot a férfi másik társaságában, a Glamorous Kft.-ben, ami pedig a Növekedési Hitelbank hitelének segítségével megvásárolta a Balaton Bútor Kft.-t. Ezáltal Matolcsy fia lett a közel milliárdos bevételű bútorgyár tulajdonos-ügyvezetője.

A cégiratok alapján a 444 azt írja: Matolcsy Ádám 2008 óta tulajdonos a Glamorous Kft.-ben, a cég pedig egy szépségszalon-berendezéseket áruló boltot üzemeltet. Öt éve saját, Bfurniture márkanevű fodrászbútorai is vannak a Glamorousnak. A cég árbevétele 2013-ben „mindössze” 24 millió 880 ezer forint volt, tavaly viszont már elérte a 103 milliót.

Idén szeptember 8-án szállt be Matolcsy Ádám helyére cége, a Magyar Stratégiai Zrt., a cégközlöny szerint pedig a 16 milliós jegyzett tőkéből 13 milliót a Stratégiai állt, a másik tulajdonos, Feodor András pedig 3,2 milliót.

A veszprémi Balaton Bútor tulajdonosa 1993 óta a Fotex volt, ami viszont október 1-jén arról számolt be, hogy a céget megvette tőle egy intézményi befektető. Október 9. óta az ügyvezetői posztot így Matolcsy és Feodor látják el.

A Balaton Bútor árbevétele 2013-ban 728 millió 992 ezer, 2014-ben pedig 863 millió 917 ezer forint volt. A cég 350 milliós jegyzett tőkével rendelkezik.

A 444 szerint a hitelt a vásárlásra a Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a tulajdonában álló Növekedési Hitelbank adhatta, ugyanis zálogjogot jegyeztek be a bank felé mindkét tulajdonos üzletrészére. Az NHB zálogrésze a Balaton Bútorban is megjelent a Glamorous tulajdonrészén. Matolcsy Ádám a lapnak elismerte, hogy bevonták a bankot is az ügylet finanszírozásába.

A Növekedési Hitelbank története is unortodoxnak mondható: a bank tavaly novemberben került Szemereyhez, előtte Hanwha Bank, illetve Evobank névre hallgatott. Új neve nagyban hajaz a Növekedési Hitelprogramra, mérete pedig nem volt jelentős a nagy kereskedelmi bankokéhoz képest, de Szemerey alatt a duplájára nőtt. A pénzintézet betétállománya tavaly 300 százalékkal megugrott, 8,5 milliárdról 33,2 milliárdra.

Korábban is volt már hasonlóra példa: lapunk derítette ki, hogy az NHB a jegybank-féle Növekedési Hitelprogramból felvett ötszázmillió forinttal járult hozzá az Origo tulajdonosváltásához. (Arról is lapunk számolt be először még augusztusban, hogy a VS-t jegyző cég bejelentkezett az Origóért.) A portált az a New Wave Media Kft. vette meg a Magyar Telekomtól 4,2 milliárd forintért, aminek testvércége, a New Wave Production Kft. működteti a VS.hu-t. A két vállalkozás tulajdonosa a cseh bejegyzésű, Szlovákiához kötődő Bawaco Invest s.r.o. A Bawaco tulajdonosa, a somorjai Jan Nagy több vállalkozásban Szemerey üzlettársa, a BK-Konzult Slovakia s.r.o.-ban pedig alkalmazottja volt a milliárdos üzletembernek. A New Wave Production Kft. emellett olyan erzsébetvárosi ingatlanban működik, amit Szemerey testvére, Szemerey Zoltán birtokol a Mava Befektetési Tanácsadó Kft.-n keresztül. A céginfó szerint a New Wave Media hárommilliós, a New Wave Production pedig 25 milliós jegyzett tőkével rendelkezik.

Szemerey, az MNB és a VS.hu lehetséges összefonódásaira más jelek is voltak már. Emlékezetes: az Átlátszó számolt be róla februárban, hogy Keller-Alánt Ákos újságírót azután távolították el, hogy a Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtótájékoztatón kérdezte Rogán Antalt. Az Átlátszó szerint a VS-főszerkesztő telefonon értesült valakitől Rogán és Keller-Alánt összeütközéséről. Korábban egy exkluzív, névtelen interjú is megjelent a portálon Matolcsy Györggyel. Tavaly nyáron Kecskemét polgármesterével, Szemereyné Pataki Klaudiával is kijött egy névtelen interjú, melyben eredményeiről és kívánságairól faggatták a politikust. Férje révén Szemereyné is távoli kapcsolatban áll Matolcsyval.

Nem csak Szemereyné dolgozik polgármesterként: a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi Balatonakarattya vezetője. A településen idén az MNB alapítványai be is vásároltak: a MÁV-üdülőt a Pallas Athéné alapítványok közösen szerezték meg nettó 890 millió forintért, hogy azt a felújítása után oktatási és konferenciacélokra használják. Az MNB-alapítványok milliárdos költéseiről részletesebben is írtunk még korábban.

Matolcsy Ádám mellett a jegybankelnök másik fiáról, Matolcsy Máté Hubáról is lehetett hallani korábban, aki az MNB-tulajdonban lévő lévő MKB Bank alkalmazásába állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.