Ki vette meg valójában az Origót?

Kedvező kölcsönt kapott a Magyar Nemzeti Banktól az internetes oldalt megvásárló csoport.

Horváth Csaba László
2015. 12. 19. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetes portált 4,2 milliárd forintért megvásároló New Wave Media Kft. testvércége, a VS.hu portált kiadó New Wave Production Kft. 500 millió forint hitelt kapott a jegybank hitelprogramjából. Az összeghez pedig azon az NHB Növekedési Hitel- bankon keresztül jutott hozzá a társaság, ami Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdona egy másik társaságon keresztül.

Mindez azért figyelemre méltó, mert régóta folytak a találgatások arról, hogy kinek a tulajdonába kerülhet a Magyar Telekomtól az Origó. A portál megvásárlása mögött egyébként a korábbi feltételezések szerint is Szemerey Tamás állhat.

A Heti Válasz még augusztusban kezdte el kibogozni az Origóért ringbe szálló társaságok kusza szálait, s már akkor is felmerült Szemerey neve. A lap megemlítette a lehetséges befutók közt a VS.hu hírportált működtető New Wave Production Kft.-t., ám végül a New Wave cégcsoport másik tagja lett a befutó (a New Wave Media Kft.). A cégadatok szerint mindkét vállalkozás tulajdonosa a cseh bejegyzésű, de anyavállalata révén Szlovákiához kötődő Bawaco Invest s.r.o.

A Cink.hu már 2013-ban azt pedzegette, hogy Matolcsy György milliárdos unokatestvére áll a cseh–szlovák társaság mögött, hiszen a tényleges tulajdonos, a somorjai illetőségű Jan Nagy több határon túli vállalkozásban is üzlettársa Szemereynek, illetve a BK-Konzult Slovakia s.r.o.-ban alkalmazottja volt a leggazdagabb magyarok listáján 12,5 milliárdos vagyonnal szerepeltetett üzletembernek.

A VS.hu és Szemerey egymásra utaltságának egyéb jelei is vannak. Egyrészt a portált kiadó New Wave Production Kft. egy olyan erzsébetvárosi ingatlanban működik, amelyet Szemerey Tamás testvére, Zoltán birtokol a Mava Befektetési Tanácsadó Kft.-n keresztül. Másrészt a New Wave cégek számláját is az NHB Növekedési Hitelbankban vezetik.

A Magyar Telekom múlt csütörtökön jelentette be, hogy aláírta a megállapodást a New Wave Media Kft.-vel az Origo Zrt.-ben meglevő százszázalékos tulajdoni részesedésének eladásáról mintegy 13,2 millió euró – hozzávetőleg 4,2 milliárd forint – értékben. Az eladás lezárása 2016 első negyedévében várható, nem igényel versenyhatósági jóváhagyást, és bizonyos üzleti tevékenységek nem részei a tranzakciónak – közölte a telekommunikációs társaság. Tegnap az Index azt is megtudta, hogy az Origónál bejelentették az új szinergiát. Egyben közölték a dolgozókkal, hogy külön lapként marad meg a VS.hu és az Origo is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.