Erre mennek az MNB-alapítványok milliárdjai

Többet költöttek ingatlanvásárlásra, mint a pénzügyi oktatás fejlesztésére és közgazdászképzésre az MNB alapítványai.

MNO
2015. 08. 22. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keveset költöttek eddig közgazdászképzésre és a pénzügyi oktatás fejlesztésére a Magyar Nemzeti Bank alapítványai – írta a Népszabadság. A lap szerint a Pallas Athéné alapítványok működésére több mint 250 milliárd forintot adott a jegybank. A Pallas Athéné Domus Innovationistnek még nincs beszámolója, a másik öt alapítvány pedig tavaly 95 alkalommal támogatott kutatókat és hallgatókat, valamint külföldi tanulmányutakat, konferenciákat, tudományos cikkeket. Az öt alapítvány erre 261,4 millió forintot adott a Népszabadság szerint.

Épületek vásárlására viszont már tízmilliárdos nagyságrendben költöttek, kötvényeket pedig 140 milliárd forintért vettek. Tiszteletdíjként 232 millió forintot fizettek a vezető tisztségviselőknek, a le nem kötött pénzeszközök értéke pedig 2014 végén 65 milliárd forint volt.

A Pallas Athéné Domus Animae ötven támogatást osztott szét PhD kutatói programra, könyv- és tanulmánykiadásra, míg a régi budai városházáért és a Lónyay-villáért összesen 5,25 milliárd forintot adott. A régi városháza az alapítvány központja lesz, míg a Lónyay-villát rendezvényközpontként használják majd. Az alapítványnál bérköltségekre 26,6 millió forint ment el. Az MNB ugyanakkor már többször közölte: a jegybanki dolgozók az alapítványoknál felvett pénzeket jótékony célokra ajánlják fel. Megbízási és tiszteletdíjakra 58 millió, reprezentációra és üzleti ajándékokra pedig 15 millió ment el.

A Pallas Athéné Domus Concordiae-nek hét oktatási célú támogatása volt, míg állampapír-vásárlásra 40 milliárdot fordított a szervezet. Az egyetlen alkalmazott bérére 16,3 millió forint jutott tavaly. Az alapítvány összesen több mint 48 milliárdból gazdálkodott.

A Pallasz Athéné Geopolitikai Alapítvány két ingatlant is vett mostanában, egymilliárdért az Úri utcában és 1,3 milliárdért a Svábhegyen. Ezekben az épületekben képzési és tudományos központokat terveznek nyitni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.