A piac egyik nagy szereplőjétől származik a szennyezett tojás

A Vitaleggs Kft. üzeméből napi 200 ezer tojás megy a boltokba.

Wiedemann Tamás
2017. 08. 23. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vitaleggs Kft. tojóüzeméből származnak a fipronillal szennyezett tojások – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk már kedden eljutott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozáshoz, mivel azonban a tojások azonosítóján szereplő számsor esetében egy karakter nem stimmelt, megkerestük a céget.

Felhívtuk a kft.-t, ahol nem akartak nyilatkozni, mondván, nincs bent a cég vezetője, de azt ígérték, hogy majd beszélhetünk vele. A telefont azonban reggel óta nem veszik fel a mezőhéki üzemben.

Megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is, mert tisztázni szerettük volna, hogy az általa hétfőn közreadott, fipronillal szennyezett tojások számsora (3HU1503T03/4) takarhatja-e a lapunk által megtalált cég által gyártott hasonló, 3HU153T03/5 kódszámú tojásokat. (A T betű előtti számjegy jelzi az állategészségügyi kerületet. A Nébih 03-as kódot adott meg, míg a cég 3-as kódon fut.) A Nébih azt írta válaszában, hogy „az állategészségügyi kerületre vonatkozó 0” kódrészlet egyenértékű a nyilvántartásban szereplő 3-assal. Hozzátette, hogy a perjel utáni szám a konkrét ólra vonatkozik. A két számjegy között tehát nincs különbség, vagyis a lapunk által megtalált cégtől, a Vitaleggstől származik a szennyezett tétel. „Mindazonáltal szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a szakemberek jelenleg is vizsgálják, a telepen követtek-e el szabálytalanságot, vagy esetlegesen a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataivá váltak” – közölte a hivatal.

A tojásszennyezéses botrány Hollandiából indult, miután egy ottani cég két növényi alapú termékbe, a DEGA–16-ba, valamint a Copper Boost elnevezésű készítménybe kevert illegálisan fipronilt. Ezt növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként, rovarok és atkák ellen hatásos. A baromfitartó telepeken e hamisított készítményeket használták, így szennyeződhettek az itt termelt tojások. Elképzelhető, hogy a magyar cég a hamisított szereket használta az üzemben, így tudta nélkül szennyeződtek a tojások. A Vitaleggs Kft. egyébként Magyarország második legnagyobb tojástermelő cége, miután a kapacitása napi 200 ezer darab tojás. Tavaly a cégnek 1,4 milliárd forint volt az értékesítésből származó bevétele, az adózott eredménye azonban csak 4,1 millió forintot tett ki.

Ahogy lapunk kedden beszámolt róla, nem egyszerű a Nébih honlapján beazonosítani a tojásokat, holott éppen tíz évvel ezelőtt vezették be az Európai Unióban a tojásokra vonatkozó jelölés jelenlegi formáját azzal a céllal, hogy a fogyasztókat védjék.

Nagy gond ugyanakkor, hogy hiába van egyedi azonosítója minden egyes termelőnek, a vevő így sem tudja kideríteni, honnan kerül az asztalára a boltban vásárolt termék. Eleve nehezen találhatók meg az adatok a Nébih honlapján, a tojás szóra keresve nincs eredmény, a kevésbé logikus tojó szóra keresve dobja ki a rendszer a „Nyilvántartott tojótyúk-tartó telepek” adatbázisát, ahol a tojások azonosítója alapján meg lehet találni a termelőt. Azonban ezt követően sem lett könnyebb a fogyasztó dolga, mert a Nébih által megadott szennyezett tojáskód egyáltalán nem szerepelt az adatbázisban, csupán egy hozzá hasonló számsor. Azt is megkérdeztük a hivataltól, hogy mi értelme van így egy ilyen adatbázisnak. A Nébih szerint „az elsődleges cél, hogy a kereskedők és a vásárlók is egyértelműen be tudják azonosítani, került-e hozzájuk az érintett tételből, ezért honlapunkon a konkrét tojáson szereplő kódot tüntettük fel”.

A tojásszámozással kapcsolatos problémákról itt olvashat bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.