Az építőipar januári teljesítményéről közli jelentését a KSH

Az építőipari termelés januári adatait közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2019. 03. 14. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az építőipari termelés 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a múlt év decemberében az építőipari termelés volumene 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A bruttó hazai termék 2018-as 4,9 százalékos növekedéséhez az építőipar csekély súlya ellenére 0,8, míg a teljes feldolgozóipar 0,7 százalékponttal járult hozzá.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállománya 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amikor duplájára ugrott éves összehasonlításban. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,3 százalékkal, az egyéb építményeké 7,8 százalékkal kisebb volt, mint a 2017 decemberi, amely annak idején 157,0 százalékos növekedést mutatott.

Elemzők szerint a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, annak ellenére, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll. A lezajlott létszámbővülés jelentős része azonban képzetlen munkaerőből áll, ami egyelőre tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.