időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

OECD: Hatalmas vívmány az Európai Unió

Forrás: MTI
2019.05.06. 22:59

Hatalmas vívmánynak nevezte az Európai Uniót a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára hétfőn Brüsszelben ismertetett tanulmányában.

José Ángel Gurría OECD-főtitkár a tanulmányban az EU utóbbi hatvan évének sikereit emelte ki: „Európa egy nagyon pozitív és konstruktív vívmány volt és marad”.

„Az EU a béke, a demokratikus stabilitás és a társadalmi-gazdasági fejlődés mintapéldája” – fogalmazott Gurría, aki szerint a jelenlegi politikai vitákban részben véka alá rejtik, hogy milyen eredményeket értek el az utóbbi több mint hatvan évben az emberek Európában. „Brüsszel alig részesül megbecsülésben sikertörténeteiért, s gyakran csak a problémák miatt hibáztatják, még akkor is, ha ezek a nemzeti politikákból, vagy globális folyamatokból erednek” – írta Gurría.

Hangsúlyozta: az egész világ ehelyett inkább tanulhatna az európai modellből.

Az EU ugyanakkor egy hosszú távú projekt, sokat kell rajta még fejleszteni, hogy megfeleljen a polgárok elvárásainak, különös tekintettel a döntéshozatali eljárások hatékonyságára és demokratikus jellegére- fűzte hozzá az OECD-főtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.