Ötletes házépítések előnyben

Már javában zajlanak az előkészületek az idén júliusban Magyarországon megrendezendő Solar Decathlon házépítő verseny szentendrei helyszínén. György László, az innovációs tárca államtitkára lapunknak azt mondta, a környezettudatos és ötletes építkezést népszerűsítő rendezvényt a kormány hárommilliárd forinttal támogatja.

2019. 05. 21. 13:30
null
A napenergia alkalmazását népszerűsítik Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A környezeti fenntarthatóság jegyében a napenergia és más megújuló energiák, valamint az innovatív technológiákat alkalmazó építészeti megoldások népszerűsítése a célja a Solar Decathlon 2019 nemzetközi házépítő versenynek, amelyen fiatalok mutathatják meg kreatív, innovatív, környezettudatos ötleteiket, amelyekkel minket is taníthatnak – mondta a Magyar Nemzetnek György László.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormány összesen hárommilliárd forinttal támogatja a július 13–27. között Szentendrén megrendezendő, egyetemista csapatok között zajló versenyt.

A jelzett összeg felét, másfél milliárd forintot a helyszín kialakítására, illetve az épületek felépítésére fordítják, a másik felét pedig a látogatóközpont kialakítására, amely a verseny után egészen szeptember végéig fogadja az érdeklődőket, ingyenes belépéssel.

– Most kell befektetnünk a jövőbe, hogy a közös gondolkodásnak, ötleteknek kézzelfogható, megvalósuló eredményei legyenek innovatív, ötletes és költséghatékony lakóépületek formájában – fogalmazott a gazdaságstratégiai államtitkár.

A napenergia alkalmazását népszerűsítik
Fotó: 123RF

György László kifejtette, az innovációs tárca háttérintézményeként működő ÉMI Nonprofit Zrt.-nek a szentendrei Duna-parthoz közel fekvő tudományos és technológiai parkjában már javában zajlanak a munkálatok, hogy jól előkészített helyszín várja a résztvevőket.

A mintaházakat a verseny előtt két héttel, június 27-én kezdi el építeni a 26 ország fiataljaiból álló tizenegy, 40-50 fős csapat.

A magyarországi rendezvényre készülve a csapatok február végén már bemutatták felépítendő pályamunkájukat egy workshop keretében előadásokkal és makettekkel.

György László jelezte, hazánkat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem diákjai képviselik, de a rendezvényen többek között spanyol, román, francia, belga, sőt thaiföldi fiatalok is részt vesznek.

A Solar Decathlon nemzetközi házépítő versenyt először 2002-ben, Washingtonban rendezték meg, azóta világszerte tizenöt alkalommal mérték össze tudásukat a kreatívan és fenntartható megoldásokkal építkező fiatalok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.