Mielőbb digitalizálnák a lakásnyilvántartást

Magyar Nemzet
2019. 06. 07. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb 2030-ra létrejöhet Magyarországon az adatalapú közigazgatás, így az abban keletkező adattömeg a kormányzati döntések előkészítéséhez is hozzájárulhat – jelentette ki Tuzson Bence tegnap az Infoparlament ülésén.

A Miniszterelnökség közszolgálati államtitkára a távirati iroda beszámolója szerint azt mondta, hazánk világszinten is az elsők között tervezi a mesterséges intelligenciákkal a közigazgatási adatvagyon hasznosítását a kormányzati döntés-előkészítésben. Véleménye szerint a megbízható, tiszta adatok nem csupán visszaigazolhatnak társadalmi és gazdasági változásokat, előre is jelezhetik azokat, ezért az államnak – a cégekhez hasonlóan – ki kell használnia az ebből származó lehetőségeket.

Példaként említette az ingatlan-nyilvántartás átalakítását, amely a papíralapú rendszer megszüntetésével mai formájában a tulajdoni lapot is eltörli. Az eddigi intézkedések és javaslatok más téren is hasonló céllal, a hatékonyság javítása érdekében egységesítik a közigazgatási folyamatokat, és egyszerűsítik az eljárásokat.

Átalakulnak a közbeszerzési szabályok is. Az átalakításoknak a közpénzek védelmén túl a versenyképességet is figyelembe kell venniük, hiszen a közbeszerzések globális versenyé­ben Európa lemaradhat, ha továbbra is bonyolult, bürokratikus eljárásokat tart érvényben. A kormányzat szerint a digitális infrastruktúra korszerűsítéséhez az államnak elsősorban szabályozással és jogalkotással kell hozzájárulnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.