Nem kapkodjuk el a lakásvásárlást

Jóllehet a nyár közepén valamelyest élénkült a lakáspiac a korábbi fékezés után, egyelőre jelentősebb fellendülésről sincs szó. A családvédelmi akcióterv elindulása elsősorban középtávon érezteti majd jótékony hatását, de most még az új szuperkötvény befektetőket elszívó hatását sem lehet egyértelműen látni a lakáspiacon.

2019. 08. 06. 15:42
null
Tavaly összesen százhatvannégyezer otthon cserélt gazdát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak a következő hónapokban, az év vége felé fog kiderülni, hogy az elmúlt időszak lakáspiaci megtorpanása átmeneti jelenség-e, amelynek hátterében a családvédelmi akcióterv miatti kivárás áll, vagy esetleg a piaci fordulat első jeleit láthatjuk – mondta lapunk érdeklődésére Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője.

A lakások adásvételéről rendszeres becsléseket közzétevő ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint a lakáspiac forgalmában júniusban – azaz a családvédelmi akcióterv indulása előtt – jelentős, húszszázalékos visszaesés volt tapasztalható 2018 hatodik hónapjával összevetve. Noha júliusban újra növekvő forgalmat mért a cég, a múlt havi mintegy 12 700 adásvétel tavaly júliushoz viszonyítva így is tíz százalékkal kevesebb.

Mint Benedikt Károly kifejtette, a nyár eleji visszaesést az egész ­lakáspiac megérezte, azóta ugyanakkor a visszazárkózás nem volt olyan lendületes, mint azt sokan várták. Ebben nyilván szerepet játszik az a tényező, hogy egy lakás megvásárlása – különösen ha az családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésével és lakáshitel felvételével jár együtt – nem néhány napos folyamat.

Tavaly összesen százhatvannégyezer otthon cserélt gazdát
Fotó: Kurucz Árpád

– Kormányzati szereplők és szakértők is azt tanácsolják, hogy nem kell sietni azzal, hogy valaki ki tudja használja a családvédelmi akcióterv otthonteremtési lehetőségeit. Sokan nem is kapkodnak, hiszen a lakásvásárlás, a költözés alapos megfontolást igényel – fogalmazott Benedikt Károly, hozzátéve, hogy a babaváró támogatásnak lehet igazán nagy szerepe.

– Úgy tűnik, hogy ezt a támogatási elemet a legtöbben ingatlancélra fogják fordítani. Az akár 75 százalékban önerőként is beszámítható babaváró hitelnek biztosan jelentős hatása lesz a lakáspiacra. Elég csak arra gondolni, hogy az egygyermekesek is felvehetik nullaszázalékos hitelként, ráadásul itt olyan megkötések sincsenek, mint mondjuk a csok esetében a minimálisan előírt lakásméret – mutatott rá Benedikt Károly. Az elemzési vezető ugyanakkor megjegyezte, a megtorpanásban szerepe lehet a Magyar Állampapír Plusznak is. Ennek befektetőket elszívó, ingatlanpiacra gyakorolt hatását azonban szintén csak hosszabb távon lehet majd kimutatni.

A Központi Statisztikai Hivatal minap közzétett adatai szerint mindenesetre az év elejéig bővülő képet mutatott a lakáspiac. A múlt év során összesen 164 ezer adásvétel zajlott, mintegy hét százalékkal több a 2017-ben mért forgalomhoz viszonyítva. A piaci forgalom a hivatalos adatok szerint az idei első negyedévben is élénkült, több mint hét százalékkal több adásvétel köttetett ekkor, mint 2018 első negyedévében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.