Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Sok makrogazdasági adat lát napvilágot ezen a héten

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári szezon ellenére több statisztikai adat is megjelenik a héten, közülük a legnagyobb figyelmet talán a júliusi inflációs adat kapja. Szerdán az ipari termelés júniusi, első becslését közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Májusban az ipari termelés 8,7 százalékkal, 2017 májusa óta a legélénkebb ütemben nőtt az előző év azonos időszakához mérten. Csütörtökön három érdekes jelentés lát napvilágot. Ezen a napon jelenik meg az államháztartás július végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató. A Pénzügyminisztérium (PM) részletes jelentése szerint júniusban 213,6 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya, ezzel az első fél évet az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 390 milliárd forint hiánnyal zárta, ami a 998,4 milliárd forintos éves előirányzat 39,1 százaléka – közölte a távirati iroda.

Szintén csütörtökön közli a fogyasztói árak júliusi statisztikáját a KSH. A fogyasztói árak júniusban átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek. Az év első hat hónapjában a fogyasztói árak 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett igazán jelentős mértékben. Ugyancsak csütörtökön a külkereskedelmi forgalom júniusi első becslését is közzéteszi a statisztikai hivatal. Ehhez érdemes feleleveníteni, hogy májusban az export növekedési üteme tavaly június óta először volt nagyobb az importénál. A külkereskedelmi mérleghez fontos adalék, hogy a forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,7 százalékkal, a dollárral szemben 8,6 százalékkal gyengült.

Még péntekre is marad jelentés, aznap a KSH a kereskedelmi szálláshelyek első félévi forgalmát közli. Májusban a külföldi vendégek 1,6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldiek által eltöltöttek éjszakák száma 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.