időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Spanyol és lengyel málna kerül a magyar kosarakba

Köpöncei Csilla
2019.08.17. 06:55
Spanyol és lengyel málna kerül a magyar kosarakba

Miközben a hazai málnatermesztés visszaszorulóban van, a behozatal folyamatosan emelkedik – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből. Eszerint a friss málna behozatala az elmúlt évben 30 százalékkal, 349 tonnára nőtt, a tendencia pedig az idén is folytatódott. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 172 tonnáról 242 tonnára nőtt az egy esztendővel korábbihoz képest. A legnagyobb mennyiség Spanyolországból érkezett.

A friss gyümölcs mellett ugyanakkor a feldolgozott, főként fagyasztott málnából is többet vásároltunk külföldről. A fagyasztott málna behozatala tíz százalékkal, 2590 tonnára nőtt tavaly. Az idei adatok egyelőre csökkenést mutatnak, a beszállított mennyiség 33 százalékkal, 688 tonnára esett az előző évi szinthez képest. Amint arról lapunk korábban beszámolt, a klimatikus viszonyok megváltozása miatt a málna egyre nehezebben termeszthető Magyarországon, ráadásul a feldolgozása sem éri meg. A Lengyelországból érkező kész, fagyasztott termék ára ugyanis sokszor alacsonyabb, mint amennyibe itthon az alapanyag kerül.

Lengyelország a második legnagyobb málnatermelő Európában, részesedése a világ málnatermeléséből eléri a 13 százalékot, az EU termelésének pedig több mint a felét adja. Az AKI szerint az elmúlt években Lengyelországban a málnaültetvények területe 27-29 ezer hektár, a termése pedig évente 105-130 ezer tonna. A legnagyobb málnatermelőnek Szerbia számít Európában, ahol az ültetvények területe néhány év alatt majdnem a duplájára emelkedett, így 2018-ra elérte a 23 ezer hektárt.

A friss és a fagyasztott áru is kelendő
Fotó: 123RF

Az időjárás az idén nem kedvezett a málnatermelésnek, Szerbiában és Lengyelországban is kevesebb termett. Ezzel együtt pedig az árak is emelkedtek, a lengyel fagyasztott málna például a tavalyihoz képest a duplájára drágult. Az Eurostat adatai szerint fagyasztott málnából Lengyelország, míg friss málnából Spanyolország exportálja a legtöbbet az unió belső piacán. A legnagyobb felvásárlónak pedig Németország számít a közösségben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.