Fékezte vásárlásait a lakosság

A koronavírus megjelenésének szerdai bejelentése után nem volt felfutás idehaza a boltok forgalmában, s ugyan ezúttal inkább a tisztító- és fertőtlenítőszerek iránt mutatkozik nagyobb igény, a múlt hét végéhez képest kiegyensúlyozottabbnak ígérkezik a fogyasztás. Úgy tűnik, az összehangolt előkészületek megtették a hatásukat: már nem érződik pánikhangulat a vásárlók körében, a kereskedők pedig pótolták a jobban forgó tartós élelmiszereket a polcokon.

2020. 03. 06. 5:45
null
Mára már megnyugodtak a kedélyek a boltokban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a lakosság a múlt héten felkészülhetett, nem okozott különösebb sokkhatást a kereskedelemben a koronavírus itthoni megjelenésének szerdai bejelentése, illetve az azóta hivatalossá váló védekezési állapot, tegnap ugyanis már messze nem volt olyan kiugróan erős az áruházak látogatottsága, mint az előző hét utolsó napjaiban.

A piaci szereplők még mindig inkább csak helyenként érzékeltek nagyobb keresletet bizonyos árucikkek iránt, ám ennek üteme nem haladta meg a korábbit. Sőt általánosságban elmondható, hogy mérsékeltebb volt a tegnapi értékesítési forgalom – jelezte a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség. Újdonság, hogy a bejelentést követően inkább a tisztító- és fertőtlenítőszerek, a nagyobb kiszerelésű és a praktikus csomagolású higié­nés termékek fogytak jobban a boltokban.

Mára már megnyugodtak a kedélyek a boltokban
Fotó: Bach Máté

Ezekből még előfordulhat hiány, míg a tartós élelmiszereket, alapanyagokat már kisebb lendülettel keresték a vásárlók. Ez összefügghet azzal, hogy már látható: a múlt heti váratlan fölfutás után is talpon maradt a teljes hazai ellátási lánc, senki nem maradt élelmiszer nélkül, mindenütt pótolni tudták a megcsappant árukészletet.

– Mérsékelten élénk keresletet tapasztaltak tegnap a cégek, a fogyasztókat megfontoltság jellemezte. Az üzletek folyamatosan gondoskodnak a polcok feltöltéséről, tegnap a nagyobb keresletű termékeknél több helyütt már újabb raklapnyi áru várakozott a kihelyezésre.

Az országban rendezett és stabil az áruellátottság – mondta Vámos György. Az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Metro, a Penny Market, a Spar és a Tesco képviseletében a szakszövetség főtitkára kiemelte: a bejelentés utáni szakaszban kulcsfontosságú a termékbeszállítók és a kereskedelmi vállalatok szoros együttműködése és a lakosság megfontoltsága. – A vállalatok mindent megtesznek a kiszolgálás érdekében.

Egyes boltokban néhány termék esetén számítani lehet rá, hogy a szokásosnál nagyobb kereslet miatt hosszabb ideig tart az áru kihelyezése az eladótérbe – jelezte a főtitkár. Megjegyezte, tegnap fölmérték az árukészleteket is, az összegzés szerint tartós áruhiányra nem kell számítani, legfeljebb szélsőséges esetben fordulhat elő, hogy egy árucikk készlete kimerül.

– Továbbra is arra biztatjuk a vevőket, hogy átgondoltan vásároljanak, és ne halmozzanak fel indokolatlan mennyiségű élelmiszerkészleteket – hangsúlyozta a főtitkár.

Annak apropóján, hogy a Tescónál néhány napja átmenetileg korlátozták bizonyos termékek egy vásárlás során megrendelhető mennyiségét, általánosságban rámutatott: fel sem merült, hogy kifogyóban az elérhető készlet, hanem az egyenletesebb ellátás érdekében kell ütemezni a vásárlásokat. – A helyzetértékelések a teljes élelmiszerpiacra vonatkoznak.

Amikor értékelünk, nem teszünk különbséget az egyes értékesítési csatornák között. Ha az online áruház egy-egy árucikknél ütemezi a vásárolható mennyiséget, akkor ugyanazt az árutömeget több vásárló között osztja el.

A legnagyobb élelmiszer-web­áruházaknál az online és a hagyományos értékesítés összefonódik, hiszen a két csatorna raktárkészlete közös. A tereléssel az online kiszolgálásban az áruház arra törekszik, hogy egy gépjármű egy fuvarral több vásárlót tudjon gyorsan elérni. Egyébként ez azért sem korlátozás, mert közben a hagyományos üzletben bármilyen mennyiségben elérhetők az árucikkek – magyarázta Vámos György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.