Még kérhet fűtést, aki fázik

Felkészültek az állami erdőgazdaságok, és ugyan a tavasz közepén kevésbé a télre gondolunk, most érdemes bevásárolni tűzifából, hogy az őszre kiszáradjon a tüzelő. A távhőszolgáltatóknál is most kezdődik a felkészülés, de sok lakásban még be-bekapcsol a fűtés a következő hónap közepéig.

2020. 04. 20. 11:00
null
Az állami erdőgazdaságokban megbízhatóan szolgálják ki a vásárlót Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már most érdemes a következő fűtési idényre gondolniuk azoknak, akik fával melegítik az otthonukat: ilyenkor a legjobb beszerezni a tűzifát. Az Agrárminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy ha így tesz a fogyasztó, akkor őszig a kellő mértékben ki tud száradni a fa, így sokkal jobb lesz a fűtőértéke, mint az esetlegesen szeptemberben, októberben kivágott vizes fáé. Ezzel a költségeknek akár a harminc százalékát is meg lehet takarítani.

Március végén, a vegetációs időszak kezdetére a legtöbb erdőterületen már befejeződött a fakitermelés, és elegendő tűzifa van készleten a lakosság biztonságos ellátásához – közölték. Az állami erdészetek kidolgozták a favásárlás járványügyi szempontból biztonságos módjait is.

Érdemes tudni, hogy a legtöbb helyen megoldott az online fizetés vagy az átutalás, másutt meghatározott nyitvatartási rend szerint, a járványügyi előírásokat betartva fogadják a vevőket a pénztárakban. A tűzifákkal kapcsolatban sok a trükközés, ám például az erdőgazdaságoktól származó alapanyag egyben garancia arra is, hogy a vásárló valóban a kifizetett mennyiséget kapja kézhez, hiszen köbméterben történik az elszámolás, nem pedig súly alapján, ami nedves fa esetében sokkal nagyobb értéket mutat.

Az állami erdőgazdaságokban megbízhatóan szolgálják ki a vásárlót
Fotó: Teknős Miklós

Az állami erdőgazdaságok ráadásul minden esetben számlával és szállítójeggyel igazolják, hogy legálisan kitermelt fát vásárol a vevő. Ez egyben azt is jelenti, hogy a faanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik, ahol minden fa utánpótlása biztosított. Több erdőgazdaság akár tíz-húsz százalékos akcióval várja most a vásárlókat, a kedvezmények térségenként eltérők. Egyes erdészetek házhoz szállítási akciókat is kínálnak, a belföldi fuvarozás zavartalan.

A távhőszolgáltatóknál is most kezdődik a felkészülés ideje. – A fűtési szezont követően a karbantartási munkák, a következő fűtési időszakra való felkészüléshez szükséges munkálatok most kezdődnek. Ezek zökkenőmentes elvégzéséhez, a megfelelő szolgáltatási színvonal biztosításához elengedhetetlen, hogy a távhőszolgáltatók számláit időben befizessék a fogyasztók. Kérek mindenkit, hogy ezekben a hónapokban a szolgáltatók és fogyasztók segítsék egymást, hogy a legjobb megoldásokkal vészeljük át ezt a viszontagságos időszakot – mondta Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke a szezonzárás alkalmából.

Kiemelte, hogy meggyőződése szerint a távhő komoly jövő előtt áll, a Nemzeti energia- és klímastratégiában lefektetett ambiciózus célok elérésében fontos szerep jut ennek a fenntartható, környezetkímélő szolgáltatásnak. – A távhő emellett mára nemcsak versenyképességét bizonyította az egyéb megoldásokkal szemben, hanem egyre több téren komoly versenyelőnyre tesz szert a kedvező üzemeltetési költségek vagy a korszerű távhőrendszereket jellemző kimagasló komfort biztosítása révén

– zárta gondolatait Orbán Tibor.

Egyszer díjtalan

Összesen mintegy 650 ezer háztartásban ért véget – kormányrendelet alapján – a hivatalos távfűtési szezon április 15-én. Ugyanakkor a Főtáv Zrt az egyes üzemviteli megállapodásban foglalt időpontok szerint kapcsolja be vagy ki az adott épület fűtését. A társaság emlékeztetett, hogy az április 15-e utáni, úgynevezett rendelkezésre állási időszakban a fogyasztóknak lehetőségük van arra, hogy eseti rendelkezéssel a megállapodásban rögzített időpontoktól eltérő fűtéskapcsolást kérjenek. A gyakorlat egyébként országszerte azonos a nagyobb távhőszolgáltatóknál. Az eseti fűtésindítás vagy -leállítás április 15. és május 15. között kizárólag egy alkalommal díjmentes. Az épületek fűtésének szabályozásában a legkorszerűbb megoldás viszont az, amikor a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki vagy be a fűtést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.