Zsebbe nyúlnak az áruházláncok

Teljesítik jogszabályi kötelezettségüket a kereskedő cégek – mondta a kereskedelmi szövetség főtitkára.

2020. 04. 04. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem ismerjük azokat a részleteket, amelyek alapján kiderülhet, hogy melyik multinacionális cég mekkora mértékben járul majd hozzá a válságalaphoz. Ezzel együtt természetesen nem kérdés, hogy a jogszabály által kötelezettek maradéktalanul teljesíteni fogják az új előírást – mondta a Magyar Nemzetnek a multinacionális áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György arra a bejelentésre reagált, amely a szombati Kormányinfón hangzott el, eszerint a válság kezelésére kétféle alapot állít fel a kormány.

Az egyik egy 1345 milliárd forintos gazdaság-újraindítási alap, amit a költségvetés átcsoportosításával töltenek fel, míg a másik egy 663 milliárd forintos járvány elleni védekezést szolgáló alap.

Ezt Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint a multinacionális kiskereskedelmi láncoktól beszedett 36 milliárd forintból töltik fel, illetve a bankok részéről 55 milliárd, az önkormányzatoktól pedig 34 milliárd forint befizetésére, és további átcsoportosításokból származó forrásra számítanak majd. A részleteket a GDP 18-22 százalékát érintő nagy gazdasági akciócsomag tartalmazza, amelyhez a válságkezeléssel kapcsolatos döntéseket hétvégi ülésén hozza meg a kormány, hétfőn és kedden pedig bemutatják az intézkedéseket.

A kereskedelmi szövetség főtitkára rámutatott: egyelőre annyi derült ki, hogy a koronajárvány okozta válság kezelésére olyan alapot is létrehoznak, amelyhez a nagyobb bevételű, nemzetközi cégek is hozzá fognak járulni. – A kereskedelmet érintő összeget megismertük, de, hogy ezt milyen határidővel és ütemezésben, illetve milyen jogcímen kell megfizetni, egyelőre nem tudjuk. Az érintett vállalkozások a részletek ismeretében fogják megkezdeni a felkészülést a válságalaphoz való hozzájárulásra – fogalmazott Vámos György. Mint mondta, az elmúlt napokban megismert különféle válságkezelési javaslatokban már szerepelt, hogy a kormány vis maior pénzügyi válságalapot is létrehozhat, most már ismertté vált, hogy ebben az áruházláncoknak is közre kell működniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.